Bigos po cygańsku

4.5 (182 ocen)

  • 50 min

delikatnie pikantny i mocno pomidorowy. Dawniej przygotowywano go w kociołku umieszczonym bezpośrednio nad ogniskiem. My użyjemy klasycznego piekarnika ;) Bigos rewelacyjnie smakuje z ziemniakami ugniatanymi z masłem.

  • 50 min

Składniki:

  • (dla 3 osób):
    500 g pieczarek
    1 duża cebula
    1 duża papryka
    200 g koncentratu pomidorowego
    3 łyżki pikantnego ketchupu
    1/2 szklanki wody
    1 łyżka octu winnego
    sól, pieprz
    1 łyżka oleju

    Pulpeciki:
    500 g mielonej wieprzowiny
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu

    Do podania:
    gotowane ziemniaki ugniatane z łyżką masła
    lub pieczywo
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na pulpeciki dokładnie zagniatamy i formujemy kuleczki wielkości kęsa. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i układamy nasze pulpeciki. Smażymy, często obracając i mieszając, aż do zarumienienia. Przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego (najlepiej z pokrywką). Odstawiamy na bok.
  • 2. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki. Paprykę kroimy w paski a następnie każdy pasek kroimy na 3 części, cebulę kroimy w pióra. W małym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, dodajemy ocet i wrzucamy pieczarki. Gotujemy 3-4 minuty i odcedzamy.
  • 3. Pieczarki wrzucamy na tę samą patelnię, na której robiły się pulpeciki. Dodajemy paprykę i cebulę, smażymy 5 minut, często mieszając. Po tym czasie całość wykładamy na pulpeciki.
  • 4. W szklance łączymy koncentrat pomidorowy, wodę i ketchup, doprawiamy solą i pieprzem. Sos wykładamy na warzywa (dokładnie rozprowadzamy po całości). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut pod przykryciem. Jeżeli nie posiadacie naczynia z pokrywką, przykryjcie danie folią aluminiową.
  • 5. Bigos ostrożnie wyjmujemy z piekarnika, dokładnie mieszamy i podajemy na stół jeszcze parujące. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.96 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Bigos po cygańsku

4.5 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Bigos po cygańsku

To może cię zainteresować