Pieczony bigos z grzybami

  • wyświetlono: 963 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ten bigos zawsze podajemy w święta. To mój ulubiony bigos, choć trochę pracochłonny.

Składniki

- 3 kg kapusty kiszonej z marchewką (ewentualnie kapusta bez marchewki, a marchewkę możemy zetrzeć do kapusty świeżą)
- 1/2 kg surowego boczku (niezbyt tłustego)
- ok. 1 kg mięsa (np. łopatki, szynki)
- garść suszonych grzybów
- sól, pieprz
- kilka liści laurowych

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczony bigos z grzybami

  • 1. Kapustę kiszoną włożyć do dużego garnka. Zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. pół godz. Po tym czasie kapustę dobrze odcisnąć z wody. Jeśli jest bardzo kwaśna, można ją dodatkowo przepłukać.
  • 2. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na głębokiej patelni. Im mocniej przypieczony będzie boczek, tym smaczniejszy potem bigos. Mięso pokroić w kostkę. Grzyby lekko pokruszyć w palcach. Jeśli mamy kapustę bez marchewki, i korzystamy ze świeżej marchwi, należy ją obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 3. W misce dobrze wymieszać rękami: sparzoną i odciśniętą kapustę kiszoną, usmażony boczek razem z tłuszczem, który się wytopił, surowe pokrojone mięso, pokruszone grzyby i ewentualnie startą marchewkę. Posolić i posypać pieprzem do smaku.
  • 4. Wymieszany bigos przełożyć do naczyń do zapiekania z pokrywką, np. gęsiarki, brytfanny. Do każdego naczynia w kapustę włożyć kilka liści laurowych. Bigos piec pod przykryciem w temp. 180 stopni (termoobieg) przez 1-1,5 godz.(lub dłużej jeśli chcemy go lekko podpiec).
    Najlepiej smakuje odgrzewany na patelni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

świateczny bigos z grzybami i sliwkami

Dodane przez: Bożena Z.

Bigos po staropolsku z suszonymi grzybami,...

Bigos a'la po staropolsku jest...

Bigos z soją

Dodane przez: asiapolak

Bigos z soją, kapustą kiszoną i grzybami...

Połączenie kapusty kiszonej z soją....

Pieczone gołąbki z kaszą i grzybami

Dodane przez: zzewa

Pieczone gołąbki z kaszą i grzybami

Jeśli robisz miejsce na tegoroczne...

Udka pieczone z grzybami suszonymi

Dodane przez: teresa-kr

Udka pieczone z grzybami suszonymi

Suszone prawdziwki doskonale wydobywają...

bigos z kiszonej kapusty

Dodane przez: Klaudia0318

Bigos z kiszonej kapusty

Nasz polski, najpyszniejszy bigos...

Pieczony bigos

Dodane przez: PolskaGotuje

Pieczony bigos

robi się go inaczej niż zwykły,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE