Bigos z grzybami

4.5 (154 ocen)

Jest to jedno z moich ulubionych jesienno-zimowych dań. Bardzo sycący i rozgrzewający. Za każdym razem wychodzi trochę inny, w zależności od tego co akurat wrzucam do garnka. Ja robię bigos tylko z kapusty kiszonej, choć można dać kiszoną i świeżą.

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
    1 kg mięsa z łopatki lub szynki
    1/2 kg kiełbasy
    1 pieczona pierś z kurczaka
    1 chochelka sosu z pieczenia kurczaka
    marchewka
    2 łyżki mieszanki suszonych warzyw
    cebula
    sól, pieprz
    garść suszonych grzybów
    3 listki laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    łyżka przyprawy do bigosu
    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Bigos z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę posiekać, zalać wodą (poziom wody nie musi być wyższy niż poziom kapusty). Gdy kapusta się zagotuje odcedzić i wlać świeżą wodę. Gdyby kapusta była za kwaśna, jeszcze raz odcedzam i dolewam świeżej wody. Gotujemy na niewielkim ogniu dorzucając przyprawy, pokrojone w kostkę i przesmażone mięso z łopatki, cebulę i kiełbasę. Wrzucamy startą na grubych oczkach marchewkę i gotujemy ok godzinę.
    Grzyby moczymy w 1 szkl gorącej wody, kroimy i dodajemy wraz z wodą do bigosu, dodajemy również upieczoną i pokrojoną pierś z kurczaka i sos. Nadal gotujemy do miękkości wszystkich składników. Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy.

    Najlepiej aby bigos postał przez noc w chłodnym miejscu, odgrzany na drugi dzień będzie jeszcze lepszy :)

Porady

Sos otrzymałam z pieczenia 4 filetów bo akurat w tym czasie piekłam ale i bez niego wyjdzie pyszny bigos :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby Kiełbasa Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować