Bigos pieczony

  • wyświetlono: 2891 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Bigos w nowej odsłonie :) Bardzo szybkie i smaczne danie, które smakuje wszystkim domownikom :)

  • 6 porcje
  • 10min
  • Łatwy

Składniki

0.5 kg karkówki/łopatki
1 średnia cebula
1 kg kiszonej kapusty
kminek
liście laurowe
ziele angielskie
sól
pieprz
koncentrat pomidorowy
1 marchewka
oliwa

Sposób przygotowania przepisu:

Bigos pieczony

  • Bigos pieczony1. Mięso wypłukać. Pokroić w kostkę o średnicy około 2×3 cm. Podsmażyć na oliwie na złoty kolor, dodać sól, pieprz. Cebulę i marchewkę posiekać w drobną kosteczkę, również podsmażyć. Kapustę wypłukać pod bieżącą wodą. Podsmażone mięso , następnie warzywa ułożyć na spodzie naczynia żaroodpornego. Następnie ułożyć kapustę z dodatkiem kminku, ziela angielskiego, liści kadrowych wedle uznania. W oddzielnym naczyniu przygotować sos pomidorowy- koncentrat pomidorowy wymieszać z około 2 szklankami wody. Przygotowanym sosem pomidorowym zalać kapustę i pozostałe składniki znajdujące się w naczyniu żaroodpornym. Dolać wody tak, aby stanowiła 3/4 naczynia. Całość wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika i piec 1,5 godziny w 180- 200 stopniach C. Smacznego :)
  • Jolanta Maziarz, Kłyżów2.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsoobiadbigos

Komentarze

Podobne przepisy

BIGOS TRADYCYJNY

Dodane przez: suzana

Bigos tradycyjny

Przepis na bigos tradycyjny jest...

bigos

Dodane przez: karinzgr

Bigos

Przepisów na bigos jest wiele,...

Bigos

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Bigos

Mówi się,że w każdym domu bigos...

Bigos

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Bigos

Pomimo tego, że kuchnia polska...

Bigos

Dodane przez: Jaga85

Bigos

Sekret udanego bigosu tkwi w „przegryzieniu”...

bigos

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Bigos

Bigos jest bardzo wdzięczną potrawą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE