• 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Tradycyjny bigos robię przeważnie na święta, jednak tym razem zrobiłam inaczej ot tak, bo nabrałam ochoty na coś konkretnego :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 3 kg kapusty kiszonej
    4 większe cebule
    6 ząbków czosnku
    500 g boczku wędzonego
    500 g boczku świeżego
    700 g karkówki
    700 g kiełbasy np. śląskiej
    garść grzybów suszonych
    100 g suszonych śliwek
    kilka liści laurowych
    kilka ziaren ziela angielskiego
    2 garści majeranku
    200 g koncentratu pomidorowego
    1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
    sól, pieprz mielony
    smalec do przysmażenia wędlin
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Bigos

Bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę jeśli zbyt kwaśna opłukać w wodzie, odcisnąć i pokroić aby się nie ciągnęła, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podlać 1 litrem wody i wstawić do gotowania.
    Dodać grzyby, liście i ziela angielskie, przesmażone kawałki mięsa i wędlin.
    Gotować ok 3 godziny, pod koniec doprawić majerankiem, koncentratem pomidorowym, winem, pieprzem i ewentualnie solą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kiełbaski Kiełbasa wiejska

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (185 ocen)

Bigos

To może cię zainteresować