Tradycyjny bigos robię przeważnie na święta, jednak tym razem zrobiłam inaczej ot tak, bo nabrałam ochoty na coś konkretnego :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
3 kg kapusty kiszonej
4 większe cebule
6 ząbków czosnku
500 g boczku wędzonego
500 g boczku świeżego
700 g karkówki
700 g kiełbasy np. śląskiej
garść grzybów suszonych
100 g suszonych śliwek
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
2 garści majeranku
200 g koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
sól, pieprz mielony
smalec do przysmażenia wędlin
1.Kapustę jeśli zbyt kwaśna opłukać w wodzie, odcisnąć i pokroić aby się nie ciągnęła, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podlać 1 litrem wody i wstawić do gotowania.
Dodać grzyby, liście i ziela angielskie, przesmażone kawałki mięsa i wędlin.
Gotować ok 3 godziny, pod koniec doprawić majerankiem, koncentratem pomidorowym, winem, pieprzem i ewentualnie solą
Komentarze