1.Kapustę pogotować w garnku ok.10 min od zagotowania. Podczas gotowania kapusty dajemy przyprawy : liść laurowy / ziele angielskie / pieprz ziarnisty / sól oraz kostkę rosołowa.
Wędlinę kroimy na kosteczkę ( wielkość według własnych upodobań) zapiekamy na tłuszczu.
W oddzielnym rondelku na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulkę pokrojona w kostkę wraz z umytymi i pokrojonymi w paski grzybami. Chwilę dusimy delikatnie podlewając wodą – pilnując żeby się grzyby nie przypaliły.
W kolejnym etapie wszystko łączymy musimy przygotować sobie większy garnek. Wrzucamy obgotowaną kapustę wraz z wywarem następnie podsmażoną kiełbasę i na koniec grzyby z cebulką. Wszystko dobrze wymieszać. Jeżeli mamy za dużo wody pozwalany niech trochę odparuje nam. Następnie dajemy przeciery pomidorowe doprawiamy jeszcze według potrzeb solą i pieprzem i zagotowujemy.
I jak każdy bigos najlepiej smakuje na drugi dzień..
Porady
Im większy mieszanka wędlin tym wyrazistszy smak.
Ja używałam grzybów mrożonych.
Komentarze