• 60 min

Wersji bigosu jest tyle ile kucharek, ja prezentuje bigos wg. mojej mamy...

  • 60 min

Składniki:

  • 1 Kg. Kapusty kiszonej
    70 dkg różnej wędliny ( cienka, gruba/ wieprzowa/ drobiowa)
    20 dkg grzybów ( ew. pieczarki)
    1 duża cebula
    2 przeciery pomidorowe
    Tłuszcz do smażenia.
    Przyprawy:
    Liść laurowy / ziele angielskie / pieprz ziarnisty i mielony/ sól
    1 kostka rosołowa bulion warzywny
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bigos 1. Kapustę pogotować w garnku ok.10 min od zagotowania. Podczas gotowania kapusty dajemy przyprawy : liść laurowy / ziele angielskie / pieprz ziarnisty / sól oraz kostkę rosołowa.
    Wędlinę kroimy na kosteczkę ( wielkość według własnych upodobań) zapiekamy na tłuszczu.
    W oddzielnym rondelku na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulkę pokrojona w kostkę wraz z umytymi i pokrojonymi w paski grzybami. Chwilę dusimy delikatnie podlewając wodą – pilnując żeby się grzyby nie przypaliły.
    W kolejnym etapie wszystko łączymy musimy przygotować sobie większy garnek. Wrzucamy obgotowaną kapustę wraz z wywarem następnie podsmażoną kiełbasę i na koniec grzyby z cebulką. Wszystko dobrze wymieszać. Jeżeli mamy za dużo wody pozwalany niech trochę odparuje nam. Następnie dajemy przeciery pomidorowe doprawiamy jeszcze według potrzeb solą i pieprzem i zagotowujemy.
    I jak każdy bigos najlepiej smakuje na drugi dzień..

Porady

Im większy mieszanka wędlin tym wyrazistszy smak. Ja używałam grzybów mrożonych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować