Biało-czerwony sernik na zimno (na serze twarogowym)

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Sernik na zimno biało-czerwony stanowi jednocześnie kwintesencję smaków lata. Połączenie twarogu z truskawkami jest miłym wspomnieniem mijających wakacji.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 00 g twarogu półtłustego
    300 ml jogurtu naturalnego gęstego
    250 ml wody
    około 150 g biszkoptów okrągłych(tyle, aby wyłożyć dno tortownicy o wymiarach 24 cm)
    100 g truskawek(mogą być mrożone, ale wtedy trzeba je odsączyć z soku)
    100 g cukru pudru(1/2 szklanki)
    32 g żelatyny(4 łyżki)
    10 g cukru waniliowego(1 łyżka)
    1 opakowanie galaretki truskawkowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biało-czerwony sernik na zimno (na serze twarogowym) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myję, usuwam szypułki, wycieram z nadmiaru wody. Kroję na ćwiartki. Galaretkę rozpuszczam w 250 ml wrzącej wody. Dodaję pokrojone truskawki. Studzę. Gdy żelatyna zacznie tężeć, wkładam ja do lodówki, aby całkowicie stężała.
    Twaróg mielę dwa razy. Następnie ucieram go z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuszczam w zimnej wodzie. Z jogurtu naturalnego gęstego odkładam dwie łyżki. Pozostały jogurt dodaję do masy twarogowej. Gdy żelatyna stężeje, dodaje do niej jogurt i lekko odgrzewam. Powoli wlewam do masy twarogowo-jogurtowej.
    Biszkopty wykładam na dno tortownicy. Na biszkopty wykładam połowę masy twarogowej. Odkładam na 30 minut do zastygnięcia w lodówce. Stężałą galaretkę kroję na kwadraty. Wykładam na pierwsza warstwę twarogową. Następnie na galaretkę wykładam drugą połowę masy twarogowej. Odstawiam do lodówki, aby zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować