Sernik biało - czerwony

4.5 (196 ocen)

  • 3 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Cała Polska kibicuje,ja również postanowiłam jakoś się przyłączyć i dopingować naszych Piłkarzy :) upiekłam pyszny sernik w barwach naszej reprezentacji , Wygląda niesamowicie i tak tez smakuje...słodkie wilgotne ciasto połączone z waniliowym sernikiem ...masą z serka Philadelphia
więcej zdjęc z przepisu na moim blogu http://wypiekirene.blogspot.com/

  • 3 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto :
    - 300 g mąki pszennej typ 550
    - 6 jajek
    - 270 g cukru
    - 220 g margaryny Kasia
    - 1 duża łyżka śmietany 18 %
    - kilka kropel olejku waniliowego
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - prawie cały barwnik spożywczy ( u mnie firmy Wilton do kupienia na internecie)

    Sernik :
    - 650 g twarogu ,u mnie z Wielunia "Mój ulubiony"
    - 325 ml śmietanki 36 %
    - szklanka cukru pudru
    - 4 jajka
    - 1 duża ,płaska łyżka mąki pszennej
    - 2 duże ,płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    - kilka kropel olejku waniliowego

    Masa do przełożenia :
    - 250 g serka Philadelphia
    - 200 g masła
    - kilka kropel olejku waniliowego
    - szklanka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Serniki Torty Desery

Sernik biało - czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik 1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni .
    Margarynę ucierać do białej masy ,dodawać na przemian cukier i żółtko ,dodać śmietanę z olejkiem waniliowym ,nadal ucierać ,
    dodać połowę barwnika,
    dodać powoli przesianą mąkę i ucierać na wolnych obrotach do połączenia składników ,białka ubić na sztywną pianę ,dodać resztę barwnika,
    i wymieszać już łyżką z wyrobioną masą .
    Blaszkę nasmarować margaryna i posypać bułka tartą, masę wyłożyć do blaszki ,wyrównać , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-50 minut ,do"suchego patyczka"
    Wyjąć i studzić na kratce.
    Ostudzone ciasto okrawamy i wyrównujemy z boków i wierzchu ,
    z resztek ciasta robimy okruchy do dekoracji ,ja zrobiłam to w zwykłym mikserze kilkoma pulsacyjnymi obrotami
  • wymieszana masa serowa 2. Sernik :
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni ,
    do miski wrzucić wszystkie składniki i krótko wymieszać na średnich obrotach ,tylko do połączenia składników żeby nie napowietrzać masy bo nie ma wyrosnąć a musi być płaski :)

    Blaszkę wyłożyć papierem dopieczenia i szczelnie owinąć folią aluminiową bo sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
    Na dużą blaszkę nalać wrzątek albo nagrzewać piekarnik już z wodą na blaszce ,masę serową wykładamy do ofoliowanej blaszki ,wyrównujemy górę i wkładamy do piekarnika na blaszkę z wodą ,obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut tam aby wierzch był ścięty , studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika po czy chłodny wkładamy do lodówki .
  • utarta masa z serka 3. masa do przełożenia : masło ucieramy na białą masę i stopniowo dodajemy cukier ,
    ucieramy i dodajemy serek Philadelphia i jeszcze chwile ucieramy,I składamy ciasto , kładziemy na paterze czerwone ciasto ,smarujemy masą na to kładziemy sernik ,po schłodzeniu powinien być na tyle twardy ,że da się bez problemu zsunąć całość smarujemy serkiem
    i obsypujemy okruchami ,wstawiamy do lodówki na kilka godzin

Porady

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, barwnik najlepiej użyć w żelu a nie w proszku,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować