Białe brownie z kremem kinder i polewą z białej czekolady

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Torcik wbrew pozorom bardzo szybki w przygotowaniu. Biszkopt jest rewelacyjny - wilgotny, puszysty, pachnący białą czekolada i nuta kawy. Do tego aksamitny krem z batonikami Kinder oraz biała polewa. Tort dla wielbicieli słodyczy.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt Brownie (20 cm)

    ¼ szklanki soku jabłkowego
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    100 g margaryny lub masła
    100 g białej czekolady
    ¾ szklanki cukru (drobnego do wypieków)
    2 jajka
    2 łyżki jogurtu greckiego
    1 szklanka mąki tortowej
    ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
    ¼ łyżeczki sody

    Krem Kinder:
    330 ml śmietany 30%
    100 g batoników Kinder

    Polewa:
    100 g białej czekolady
    ¼ szklanki śmietanki od kremu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty

Białe brownie z kremem kinder i polewą z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Do przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką. Do garnka przelewamy sok jabłkowy i wsypujemy kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy kawałki margaryny lub masła oraz połamaną białą czekoladę. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Do ciepłej masy wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia. W osobnej misce mieszamy ze sobą jajka i jogurt grecki. Do jajek przelewamy czekoladową masę. Na końcu wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaną masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 150*C piekarniku (bez funkcji termo obiegu) przez 60 minut (to tzw. suchego patyczka). Studzimy. Po wystudzeniu kroimy na trzy równe blaty.
  • 2. Krem:
    W garnku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamane batoniki Kinder. Podgrzewamy do momentu aż się rozpuszczą. Przestudzoną śmietanę wstawiamy do lodówki i chłodzimy kilka godzin (najlepiej całą noc). Przed ubiciem śmietany odlewamy ¼ szklanki do polewy. Resztę ubijamy na sztywny krem. Jeżeli będzie nam się wydawał zbyt rzadki możemy dodać odrobinę żelatyny. U mnie nic się nie rozpływało i krem dobrze się rozprowadzał. Gotowym kremem przekładamy tort. Wstawiamy go na kilka godzin do lodówki.
  • 3. Polewa:
    W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy do połączenia. Odstawiamy na kilka minut do przestudzenia. Polewą oblewamy bardzo dobrze schłodzony tort. Ponownie wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.98 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
tort

To może cię zainteresować