Białe brownie z kremem kinder i polewą z białej czekolady

  • wyświetlono: 607 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Torcik wbrew pozorom bardzo szybki w przygotowaniu. Biszkopt jest rewelacyjny - wilgotny, puszysty, pachnący białą czekolada i nuta kawy. Do tego aksamitny krem z batonikami Kinder oraz biała polewa. Tort dla wielbicieli słodyczy.

32
  • 12 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt Brownie (20 cm)

¼ szklanki soku jabłkowego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
100 g margaryny lub masła
100 g białej czekolady
¾ szklanki cukru (drobnego do wypieków)
2 jajka
2 łyżki jogurtu greckiego
1 szklanka mąki tortowej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody

Krem Kinder:
330 ml śmietany 30%
100 g batoników Kinder

Polewa:
100 g białej czekolady
¼ szklanki śmietanki od kremu

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Białe brownie z kremem kinder i polewą z białej czekolady

  • 1. Biszkopt:
    Do przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką. Do garnka przelewamy sok jabłkowy i wsypujemy kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy kawałki margaryny lub masła oraz połamaną białą czekoladę. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Do ciepłej masy wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia. W osobnej misce mieszamy ze sobą jajka i jogurt grecki. Do jajek przelewamy czekoladową masę. Na końcu wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaną masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 150*C piekarniku (bez funkcji termo obiegu) przez 60 minut (to tzw. suchego patyczka). Studzimy. Po wystudzeniu kroimy na trzy równe blaty.
  • 2. Krem:
    W garnku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamane batoniki Kinder. Podgrzewamy do momentu aż się rozpuszczą. Przestudzoną śmietanę wstawiamy do lodówki i chłodzimy kilka godzin (najlepiej całą noc). Przed ubiciem śmietany odlewamy ¼ szklanki do polewy. Resztę ubijamy na sztywny krem. Jeżeli będzie nam się wydawał zbyt rzadki możemy dodać odrobinę żelatyny. U mnie nic się nie rozpływało i krem dobrze się rozprowadzał. Gotowym kremem przekładamy tort. Wstawiamy go na kilka godzin do lodówki.
  • 3. Polewa:
    W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy do połączenia. Odstawiamy na kilka minut do przestudzenia. Polewą oblewamy bardzo dobrze schłodzony tort. Ponownie wstawiamy do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastodla dziecido kawysłodkie ciastobiała polewaprzepis_miesiąca1000tort brownietort z białą czekoladąkrem kinder
 

Komentarze

Podobne przepisy

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MALINAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MALINAMI

Niesamowicie kremowy i delikatny. Połączenie...

Keks w polewie z białej czekolady

Dodane przez: justi2401

Keks w polewie z białej czekolady

Keks jest jednym z moich ulubionych...

Ciasto gruszkowe z białą polewą.

Dodane przez: zielony liść

Ciasto gruszkowe z białą polewą

Kakaowy biszkopt przełożony masą...

 biała dama    z czekoladą

Dodane przez: BOŻENA ZIARNO

Ciasto Biała dama z ananasem i czekoladą

Ciasto lekkie delikatne i smaczne.Pysznym...

Drożdżowe zawijaski z białą czekoladą i malinami

Dodane przez: dorota w

Drożdżowe zawijaski z białą czekoladą i malinami

Drożdżowe zawijaski nadziewane...

Tarta z czereśniami i białą czekoladą

Dodane przez: joanna30

Tarta z czereśniami i białą czekoladą

Przepyszny i pięknie wyglądający...