Przekładany murzynek z kremem i polewą z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek i ubić pianę. Cukier, cukier waniliowy, kakao, masło i wodę przełożyć do garnka, postawić na małym ogniu cały czas mieszając aż się zagotuję. Ostudzić. Do zimnej masy dodać mąkę z proszkiem oraz żółtka i miksować aż się wszystko dobrze połączy. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Włożyć do standardowej prostokątnej formy i piec około 50-60 minut w temp.170-180 st.
Krem:
Ubijamy śmietankę na sztywno i pod koniec, kiedy będzie miała idealną konsystencje, dodajemy cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach gorącej wody.
Polewa:
Zagotuj wodę w garnku. Na nim połóż miskę i wrzuć do niej połamaną czekoladę i dodaj śmietanę. Całość mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
Ostudzony murzynek przekroić na pół. Przełożyć krem, przykryć drugim blatem murzynka i rozprowadzić po całym cieście polewę.
Ja jeszcze dodatkowo udekorowałam czekoladowym sosem do lodów
Komentarze