Przekładany murzynek z kremem i polewą z białej czekolady

4.5 (163 ocen)

Ciasto szybkie, smaczne i niedrogie.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej tortowej
    2,5 szklanki cukru
    kostka masła
    1 opakowanie cukru waniliowego
    4 jajek
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    7 łyżek kakao
    1 szklanka wody

    Krem: 750 ml śmietany 30% Mocno schlodzonej
    1,5 łyżki żelatyny
    3 łyżki cukru pudru

    Polewa: 2 tabliczki białej czekolady
    2 łyżki kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Przekładany murzynek z kremem i polewą z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek i ubić pianę. Cukier, cukier waniliowy, kakao, masło i wodę przełożyć do garnka, postawić na małym ogniu cały czas mieszając aż się zagotuję. Ostudzić. Do zimnej masy dodać mąkę z proszkiem oraz żółtka i miksować aż się wszystko dobrze połączy. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Włożyć do standardowej prostokątnej formy i piec około 50-60 minut w temp.170-180 st.

    Krem:
    Ubijamy śmietankę na sztywno i pod koniec, kiedy będzie miała idealną konsystencje, dodajemy cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach gorącej wody.

    Polewa:
    Zagotuj wodę w garnku. Na nim połóż miskę i wrzuć do niej połamaną czekoladę i dodaj śmietanę. Całość mieszaj, aż powstanie jednolita masa.

    Ostudzony murzynek przekroić na pół. Przełożyć krem, przykryć drugim blatem murzynka i rozprowadzić po całym cieście polewę.

    Ja jeszcze dodatkowo udekorowałam czekoladowym sosem do lodów
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować