Bezy z kremem budyniowym i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Słodkie bezy z frużeliną kwaskową i kremem z budyniem. Dla miłośników żurawiny i nie tylko. Krem nie słodzony, żurawina kwaśna, równoważą razem słodką bezę.

  • 2 godz.

Składniki:

  • bezy:

    6 białek
    320 g cukru
    2 łyżki octu winnego
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    szczypta soli
    mięta świeża.

    krem:
    150 g masła
    1 budyń śmietankowy
    500 ml mleka
    2 łyżki mąki pszennej

    Frużelina żurawinowa:
    1/2 szklanki żurawiny świeżej
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej płaska
    3/4 szklanki wody
    2 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Krem

Bezy z kremem budyniowym i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bezy przed pieczeniem 1. Bezy:

    Do miski przelewam białka, jeżeli wyjmujemy je z lodówki to co najmniej godzinę przed ubiciem.Dodaję do nich szczyptę soli i ubijam na sztywno. Dodaję do łyżce cukier i dalej ubijam. Cukier należy dodawać stopniowo. Ubijam tak długo aż cukier się rozpuści a piana będzie błyszcząca. Na końcu dodaję ocet i chwile miksuje i mąkę ziemniaczaną. Bezy formuję łyżką na papierze do pieczenia. Rosną podczas pieczenia także robimy ie za duże koła. Mi wyszło sztuk 8.
  • masło utarte 2. Krem:
    Budyń rozrabiam z mąką w 2/3 szklanki mleka. Resztę mleka zagotowuję. Do gotującego wlewam mleko i energicznie mieszam. Nie dodaję cukru bo bez jest słodka.Zostawiam do ostygnięcia pod przykryciem.
    Masło ucieram na puch mikserem
  • krem budyniowy 3. do masła , dodaję do łyżce zimnego budyniu cały czas miksując i tak do wyczerpania budyniu.

  • bezy po upieczeniu 4. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i po pięciu minutach zmniejszam na 140 minut na kolejne 10 minut. Potem zmniejszam na temp 120 stopni i piekę jeszcze godzinę. Wyłączam piekarnik i zostawiam przez noc przy uchylonych drzwiczkach na noc.

  • frużelina z żurawiny 5. Frużelina:
    Żurawinę przekładam do rondelka, wlewam 1/2 szklanki wody, dodaję miód, sok z cytryny. W reszcie wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną.Jak żurawina zrobi się miękka wlewam mąkę i energicznie mieszam aż frużelina zrobi gęsta.

    Bezy dekoruję kremem i polewam frużeliną i miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować