Bezalkoholowe tiramisu bananowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Bardzo smaczne i delikatne, w szczególności dla osób nie gustujących w alkoholu.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki główne
    - 3 banany
    - 200 g serka mascarpone
    - 2 żółtka
    Składnik podstawowy dodatkowy:
    - kilka ciemnych biszkoptów
    Składniki robocze:
    - mocna kawa do nasączenia
    - cukier puder do smaku
    Dekoracja:
    - kwiaty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Tiramisu

Bezalkoholowe tiramisu bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj 6 pucharków. Na dnie każdego rozłóż biszkopty i nasącz je kawą.
  • 2. Boki pucharków wyłóż pokrojonymi w plasterki bananami.
  • 3. Jajka przed rozbiciem sparz wrzątkiem, a następnie oddziel żółtka. Przełóż je do miski bądź metalowego garnka i zmiksuj je z 2 łyżkami cukru pudreu. Postaw naczynie na garnku z niewielką ilością gotującej się wody- tak, aby naczynie nie stykało się z gorącą wodą. Ubijaj przez około 5 minut. Po czym ściągnij naczynie i dalej ubijaj, aż krem będzie jasny i puszysty. Pozostaw do ostygnięcia.
  • 4. W międzyczasie rozmiksuj mascarpone w osobnej miseczce. Połącz z masą jajeczną, dodając serek małymi porcjami i delikatnie mieszając. Jeśli jest za mało słodkie dodaj odrobinę cukru pudru.
  • 5. Wyłóż po trochu kremu do pucharków, na to ułóż plasterki bananów, przykryj resztą kremu. Poukładaj resztę bananów na wierzchu. Całość posyp pokruszonymi biszkoptami.

Porady

Zamiast bananów możesz użyć innych, ulubionych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować