Bezalkoholowe tiramisu bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj 6 pucharków. Na dnie każdego rozłóż biszkopty i nasącz je kawą.
2.Boki pucharków wyłóż pokrojonymi w plasterki bananami.
3.Jajka przed rozbiciem sparz wrzątkiem, a następnie oddziel żółtka. Przełóż je do miski bądź metalowego garnka i zmiksuj je z 2 łyżkami cukru pudreu. Postaw naczynie na garnku z niewielką ilością gotującej się wody- tak, aby naczynie nie stykało się z gorącą wodą. Ubijaj przez około 5 minut. Po czym ściągnij naczynie i dalej ubijaj, aż krem będzie jasny i puszysty. Pozostaw do ostygnięcia.
4.W międzyczasie rozmiksuj mascarpone w osobnej miseczce. Połącz z masą jajeczną, dodając serek małymi porcjami i delikatnie mieszając. Jeśli jest za mało słodkie dodaj odrobinę cukru pudru.
5.Wyłóż po trochu kremu do pucharków, na to ułóż plasterki bananów, przykryj resztą kremu. Poukładaj resztę bananów na wierzchu. Całość posyp pokruszonymi biszkoptami.
Porady
Zamiast bananów możesz użyć innych, ulubionych owoców.
Komentarze