- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 10-12 biszkoptów
- 4 banany
- kawa espresso lub inna (ważne by była mocna) – ok 250 ml po zaparzeniu
Bananowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawę zaparzamy i odstwiamy do ostudzenia. Ubiajmy kremówkę wraz z cukrem pudrem. Serek lekko rozcieramy i dodajemy po łyżce ubitej śmietany. Delikatnie mieszamy by oba składniki się połączyły. Banany kroimy w plastry. Biszkopty (nie wszystkie naraz tylko po kolei) moczymy w kawie, ale nie za długo by sie nie rozpadały i układamy na dnie naszych pucharków. Liczba biszkoptów zależy od waszych upodobań i naczynia w jakim będziecie serwować deser. Na biszkopty nakładamy czubatą łyżkę kremu i pokrojone banany. Czynności powtarzamy do momentu wyczerpania składników lub braku miejsca w pucharku. Wierzch posypujemy kakao. Deser przechowywać w lodówce.
Porady
Deser najlepiej wyjąć z lodówki 20 min przed podaniem.
Komentarze