Bananowe tiramisu

4.49 (173 ocen)

  • 50 min

Wersja bez jajek. Mój Mąż je uwielbia!

  • 50 min

Składniki:

  • - 250 g mascarpone
    - 200 ml śmietanki kremówki 36%
    - 1 łyżka cukru pudru
    - 1 łyżka kakao
    - 10-12 biszkoptów
    - 4 banany
    - kawa espresso lub inna (ważne by była mocna) – ok 250 ml po zaparzeniu
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bananowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0rbfuc6 1. Kawę zaparzamy i odstwiamy do ostudzenia. Ubiajmy kremówkę wraz z cukrem pudrem. Serek lekko rozcieramy i dodajemy po łyżce ubitej śmietany. Delikatnie mieszamy by oba składniki się połączyły. Banany kroimy w plastry. Biszkopty (nie wszystkie naraz tylko po kolei) moczymy w kawie, ale nie za długo by sie nie rozpadały i układamy na dnie naszych pucharków. Liczba biszkoptów zależy od waszych upodobań i naczynia w jakim będziecie serwować deser. Na biszkopty nakładamy czubatą łyżkę kremu i pokrojone banany. Czynności powtarzamy do momentu wyczerpania składników lub braku miejsca w pucharku. Wierzch posypujemy kakao. Deser przechowywać w lodówce.

Porady

Deser najlepiej wyjąć z lodówki 20 min przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować