Beza Pavlovej z owocami

4.5 (178 ocen)

  • 3 godz.

Beza jest krucha i chrupiąca na zewnątrz, w środku natomiast miękka i ciągnąca. Słodycz bezy została przełamana bitą śmietaną i owocami.

  • 3 godz.

Składniki:

  • • 8 białek z dużych jajek - 250 ml
    • 450 g cukru
    • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki octu
    Krem
    • 1 l śmietanki 30%
    • 4 łyżki cukru pudru
    • dowolne owoce, u mnie truskawki, borówka amerykańska, maliny i jeżyny
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Beza pavlovej z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Beza Pavlovej 1. Beza
    • Białka ubić na sztywno.
    • Dodawać po kilka łyżek cukru, cały czas ubijając.
    • Masa ma być sztywna i nie spadać z łyżki.
    • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet.
    • Sztywne białka rozłożyć na narysowane na papierze do pieczenia koło o średnicy 26-28 cm, boki podnieść do góry tak, aby powstała miska. Prawidłowo ubite białka ładnie się kształtują i zachowują nadany im kształt.
    • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 st.C i piec przez 30 minut.
    • Zmniejszyć temperaturę do 100 st.C i suszyć bezę przez 2,5 godziny.
    Krem
    • Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem.
    • Na tortownicy ułożyć upieczoną bezę i rozłożyć na wierzchu jak w misce bitą śmietanę.
    • Udekorować owocami i można podawać od razu.

Porady

Beza jest również smaczna na następny dzień jeśli oczywiście coś zostanie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować