Beza pavlovej z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Beza
• Białka ubić na sztywno.
• Dodawać po kilka łyżek cukru, cały czas ubijając.
• Masa ma być sztywna i nie spadać z łyżki.
• Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet.
• Sztywne białka rozłożyć na narysowane na papierze do pieczenia koło o średnicy 26-28 cm, boki podnieść do góry tak, aby powstała miska. Prawidłowo ubite białka ładnie się kształtują i zachowują nadany im kształt.
• Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 st.C i piec przez 30 minut.
• Zmniejszyć temperaturę do 100 st.C i suszyć bezę przez 2,5 godziny.
Krem
• Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem.
• Na tortownicy ułożyć upieczoną bezę i rozłożyć na wierzchu jak w misce bitą śmietanę.
• Udekorować owocami i można podawać od razu.
Porady
Beza jest również smaczna na następny dzień jeśli oczywiście coś zostanie.
Komentarze