Mini beza Pavlovej

  • wyświetlono: 314 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszna kompozycja z bezy, bitej śmietany, malin i swojej roboty soku z malin. Poezja!

Bez nazwy-2
  • 60min

Składniki

Na bezy:
4 białka
1 1/2 szklanka cukru pudru
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny

Na krem śmietanowy:
250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
maliny (mogą być mrożone)
sok z malin

Sposób przygotowania przepisu:

Mini beza Pavlovej

  • 1. 1. Białka ubijać do momentu aż będą gęste i białe, wtedy dodać cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubijać jeszcze chwilę, żeby masa była bardzo gęsta i błyszcząca.
    2. Na papierze do pieczenia wykładamy okrągłe placuszki o średnicy mniej więcej 8 cm. W środku zrobić wgłębienie (można pomóc sobie mocząc łyżeczkę). Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 110°C i piec ok. 45- 50 minut. Zostawić do ostygnięcia.
    3. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
    4. Na ostudzoną bezę wyłożyć ubitą śmietanę, ułożyć maliny i polać sokiem malinowym. Najlepiej podawać zaraz po przyrządzeniu.

Porady

Zamiast malin można dać inne owoce sezonowe, np. truskawki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieTruskawkibezabita śmietanabiałkaMalinywalentynkisłodkie_walentynki

Komentarze

Podobne przepisy

beza

Dodane przez: dusiowa

Beza Pavlova z granatem

Piękna beza Pavlova z granatem...

Beza zimowa

Dodane przez: KuchcikGotuje

Beza zimowa

Przygotowanie bezy zajmuje około...

BEZA – PRZEPIS PODSTAWOWY

Dodane przez: okulewicza

BEZA – PRZEPIS PODSTAWOWY

Jeśli zna się dobry przepis na...

Orzechowa beza na kruchym spodzie

Dodane przez: dorota w

Orzechowa beza na kruchym spodzie

W okresie karnawału, po smażeniu...

Czekoladowa beza

Dodane przez: adela7

Czekoladowa beza....

Moja rodzinka bardzo lubi bezy...

image-03bl5nx

Dodane przez: wiesiołek

Beza "Ciemna Pavlowa"

Znana beza, w moim wykonaniu kakaowa,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE