1.1. Masła i miód roztapiamy, do uzyskania jednolitej masy. Lekko studzimy.
2. Rodzynki i żurawinę kroimy na drobniejsze kawałki.
3. Kokos i słonecznik prażymy na gorącej patelni.
4. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wsypujemy do masła z miodem. Mieszamy.
5. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy masę i mocno przyciskamy drugim papierem. Masa powinna być dobrze ubita, inaczej batoniki będą się kruszyć przy krojeniu. Zdejmujemy papier i pieczemy w 150 stopniach, przez ok 20-30 minut, aż wierzch masy lekko zbrązowieje.
Batoniki wyjmujemy z piekarnika, obciążamy (jeśli macie drugą tej samej wielkości blachę, połóżcie ją na batonikach i obciążcie np. opakowaniem cukru).
Batoniki kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu!
Komentarze