Batoniki ala twix

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

fajna przekąska nie tylko dla dzieci:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła lub margaryny
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka olejku zapachowego waniliowego
    ¼ szklanki cukru
    ¾ szklanki mąki pszennej
    1 puszka gotowej masy krówkowej o smaku orzechowym
    polewa:
    3 łyżki wrzącej wody
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki ciemnego, naturalnego kakao
    100 g masła lub margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Batoniki ala twix - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • twix 1. Przygotowujemy ciasto. W misce ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym i olejkiem waniliowym. Gdy powstanie z tego puszysta masa dodajemy mąkę. zagniatamy kruche ciasto. Blaszkę o wymiarach 12x30 wykładamy papierem do pieczenia, dno wyklejamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem, kładziemy na nie papier do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut, do zarumienienia. Studzimy.
  • 2. Masę krówkową wykładamy na ostudzone ciasto.Blachę wkładamy na godzinę do lodówki aby wszystko szybko stężało. Po tym czasie wyjmujemy i kroimy na wąskie paski ok. 2 cm.
  • twix 3. Przygotowujemy polewę na ciasto. Do rondelka wlewamy wrzącą wodę i rozpuszczamy w niej cukier puder. Następnie dodajemy masło lub margarynę pokrojoną w mała kostkę oraz kakao, mieszamy tak długo aż powstanie jednolita konsystencja. Zdejmujemy z ognia i zanurzamy batoniki. Wstawiamy do lodówki do momentu zastygnięcia polewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować