barszczyk czerwony z ziemniakami jak u mamy

5 (147 ocen)

  • 30 min

przepis dostałam od mamy, to jest jeden z ulubionych smaków z mojego dzieciństwa...

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    1 - 1,5 kg. buraków
    ziemniaki
    kawałek słoninki
    2 - 4 cebule
    śmietana 18%
    mąka
    ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy
    przyprawy: przyprawa uniwersalna, pieprz, kwasek cytrynowy, cukier, magi do zup, kostki rosołowe (drobiowe lub wołowe) lub wywar np ze skrzydełek
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszczyk czerwony z ziemniakami jak u mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obrać i umyć, można pokroić na połówki, ćwiartki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem kostek rosołowych lub przyprawy uniwersalnej (można zastąpić solą), ziela angielskiego, pieprzu (w ziarenkach) i liścia laurowego.
    Proponuję gotować na małym ogniu pod przykryciem, żeby woda zbytnio nie odparowała.
  • 2. W tym czasie pokroić drobno słoninkę lub boczek jak kto woli oraz cebulę. Na rozgrzaną patelnie wrzucić słoninę. Kiedy już się zrumieni, a tłuszcz się wytopi dodać cebulkę i lekko posolić.Podsmażyć aż cebulka będzie miękka.
    Gdy buraki są już miękkie wtedy w oddzielnym naczynku zmieszać mąkę ze śmietaną. Powstałą "zaprawę" wlać do wrzącego barszczy i chwilkę zagotować. Doprawić do smaku przyprawami.
    Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i utłuc.
    Ziemniaki nałożyć na talerz, okrasić słoninką i cebulką, dodać barszcz i SMACZNEGO!

Porady

niektórzy kroją ziemniaki w kostkę i gotują razem z burakami i barszczykiem ale zdecydowanie polecam tą wersję, smakuje wyśmienicie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować