Botwinka z pasztecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę i pietruszkę kroimy na talarki, seler w drobną kostkę, buraki z botwinki w kostkę zaś liście i łodygi siekamy.
Marchew, pietruszkę, seler i buraki zalewamy zimną wodą (około 1,5 l) dodajemy nakrojone jabłko wraz ze skórką, rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, suszony grzyb, zagotowujemy. Dodajemy sól i pieprz.
W tym czasie przygotowujemy paszteciki.
Ciasto rozwijamy, kroimy wzdłuż na pół.
Na dług bok ciasta układamy bigos, zawijamy, kroimy na kawałki, układamy na blaszce.
Ciasto z wierzchu smarujemy olejem i posypujemy czarnuszką.
Zapiekamy 25 min w temperaturze 200°C.
Z zupy wyciągamy jabłko, dodajemy majeranek, posiekane liście botwinki, gotujemy do miękkości. Do smaku doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Komentarze