Botwinka z pasztecikami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jeszcze jesteśmy przed sezonem, ale na pewno skorzystamy. Teraz jakimś cudem udało nam się pęczek dostać. Do zupy polecamy paszteciki.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 seler korzeniowy
    1 jabłko
    1 suszony podgrzybek
    3 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    500 g bigosu
    olej
    2 łyżki czarnuszki
    cukier
    sok z cytryny
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka Ciasta Paszteciki Bigos

Botwinka z pasztecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Botwinka z pasztecikami 1. Marchewkę i pietruszkę kroimy na talarki, seler w drobną kostkę, buraki z botwinki w kostkę zaś liście i łodygi siekamy.
    Marchew, pietruszkę, seler i buraki zalewamy zimną wodą (około 1,5 l) dodajemy nakrojone jabłko wraz ze skórką, rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, suszony grzyb, zagotowujemy. Dodajemy sól i pieprz.

    W tym czasie przygotowujemy paszteciki.
    Ciasto rozwijamy, kroimy wzdłuż na pół.
    Na dług bok ciasta układamy bigos, zawijamy, kroimy na kawałki, układamy na blaszce.
    Ciasto z wierzchu smarujemy olejem i posypujemy czarnuszką.
    Zapiekamy 25 min w temperaturze 200°C.

    Z zupy wyciągamy jabłko, dodajemy majeranek, posiekane liście botwinki, gotujemy do miękkości. Do smaku doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Buraki Ciasto francuskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować