BARSZCZ UKRAIŃSKI

5 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Jedna z bardziej lubianych zup przez moją rodzinę.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ok. 40 dag mięa z kością (np. żeberka wiprzowe lub wołowina z kością)
    3-4 buraki czerwone
    2 marchewki
    2 pietruszki
    kawałek selera
    kawałek pora
    cebula
    1/4 główki kpusty białej
    3-4 ziemniaki
    20 dag fasoli
    3 ząbki czosnku
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    3/4 śmietanki
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    3-4 łyzki kwasu burakowego
    1-2 łyżek soku z cytryny lub octu (u mnie jabłkowy)
    sól, pieprz, cukier do smaku
    3 litry wody
    4 jajka (opcjonalnie)
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namoczyć na noc dzień wcześniej.Mięso obgotować w wodzie z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodać fasolę i dogotowac do miękkości.W tym czasie przygotować warzywa.
  • 2. Buraki oczyścić, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Marchew,pietruszkę,seler, por, cebulę, pokroić w kostkę.
    Kapustę poszatkować.
    Ziemniaki pokroić w kostkę.
    Warzywa dodac do zupyi gotowac do miękkości.Ziemnaki dodać pod koniec aby sięza bardzo nie rozgotowały.
  • 3. Mięso wyciągnąć i pokroić, dodać do zupy.
  • 4. Dodać przecier, kwas burakowy, ocet(sok z cytryny), śmietankę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • 5. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.Posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować