Barszcz czerwony z młodych buraczków i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone żeberka gotuję z kostką bulionową, włoszczyzną, opieczoną cebulką i odrobiną majeranku.
2.Buraczki kroję w bardzo cieniutkie paseczki lub ścieram na tartce, dodaję do gotującego się wywaru mięsnego. Pod koniec gotowania dodaję groszek.
3.Całość zabielam śmietaną i doprawiam świeżo mielonym pieprzem, solą oraz koperkiem.
4.Do barszczu (zwłaszcza z młodych buraczków) gotuję ziemniaki (również młode) i polewam je sosem śmietanowym oraz posypuję koperkiem.
Sos- cebulka w kostkę i zeszklona na niewielkiej ilości oleju, następnie dodaję sporą ilość ok 400g śmietany, doprawiam solą i parę sekund trzymam na ogniu, aż sos stanie się aksamitny.
Komentarze