Barszcz czerwony z młodych buraczków i zielonym groszkiem

4.5 (191 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam barszcz czerwony, więc podzielę się nim z Wami :)

  • 30 min

Składniki:

  • 4 żeberka
    pęczek włoszczyzny
    kostka bulionowa mięsna
    1 cebulka
    ok kg buraczków ćwikłowych
    szklanka świeżo łuskanego groszku (może być mrożony lub z puszki)
    5 łyżek śmietany
    pieprz
    sól
    majeranek, koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Barszcz czerwony z młodych buraczków i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone żeberka gotuję z kostką bulionową, włoszczyzną, opieczoną cebulką i odrobiną majeranku.
  • 2. Buraczki kroję w bardzo cieniutkie paseczki lub ścieram na tartce, dodaję do gotującego się wywaru mięsnego. Pod koniec gotowania dodaję groszek.
  • 3. Całość zabielam śmietaną i doprawiam świeżo mielonym pieprzem, solą oraz koperkiem.
  • Sos śmietanowy 4. Do barszczu (zwłaszcza z młodych buraczków) gotuję ziemniaki (również młode) i polewam je sosem śmietanowym oraz posypuję koperkiem.
    Sos- cebulka w kostkę i zeszklona na niewielkiej ilości oleju, następnie dodaję sporą ilość ok 400g śmietany, doprawiam solą i parę sekund trzymam na ogniu, aż sos stanie się aksamitny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować