Barszcz czerwony klasyczny

4.49 (142 ocen)

  • 10 min

Wykwintna, oszałamiająco czerwona zupa od lat sprawdza się jako jeden z głównych światecznych przysmaków.

  • 10 min

Składniki:

  • 4 buraki
    2 cebule
    2 marchewki
    1 l wody
    1 kostka bulionu warzywnego
    100 ml gęstego jogurtu naturalnego (może być "grecki")
    liść laurowy
    łyżeczka tymianku
    łyżeczka octu
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz czerwony klasyczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Barszcz czerwony klasyczny 1. Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć w garnku na maśle. Cebulę drobno pokroić i dodać do garnka wraz z pokrojoną marchewką. Dodać wodę, kostkę bulionu warzywnego oraz zioła. Gotować przez około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Powoli dodawać jogurt. Doprawić całość octem, solą i pieprzem.
    Smacznego!

Porady

Jogurt naturalny mozna zastapić zwykłą śmietaną lub 100 g serka topionego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Serek Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować