Zielona zupa groszkowa

0 (0 ocen)

  • 10 min

Wyjątkowo gęsta i aksamitna w smaku.

  • 10 min

Składniki:

  • 500 g zielonego mrożonego groszku
    1 ziemniak
    1 cebula
    1 marchewka
    2 łyżki masła
    5 szklanek bulionu drobiowego
    3 łyżki śmietany 30%
    ząbek czosnku
    płaska łyżeczka cynamonu
    łyżeczka soku z cytryny

    groszek ptysiowy(opcjonalnie)

Zielona zupa groszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić i zeszklić na maśle.
  • 2. Ziemniaka, marchewkę pokroić i wrzucić do gotującego się na małym ogniu bulionu. Gotować, aż warzywa będą miękkie.
  • 3. Do bulionu wrzucić groszek i cebulę. Gotować około 5 minut.
  • 4. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku.
  • 5. Powoli łączyć zupę ze śmietaną. A następnie zmiksować.
  • 6. Do zupy dodać sok z cytryny i cynamon.
    Ewentualnie można zupę doprawić solą i pieprzem.
    Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
    SMACZNEGO!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy