Schab w ziołach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo czosnkowy schab w ziołach. Pieczony w rękawie, bardzo aromatyczny. Przepis znaleziony na blogu Kuchnia nad Atlantykiem

Składniki:

  • schab bez kości o wadze ok. 1 -2 kg ( piekłam kg)
    1-2 główki czosnku
    Pasta do natarcia mięsa:
    1/2 łyżeczki suszonej szałwii lub łyżeczka świeżej posiekanej
    1/2 łyżeczki suszonej mięty lub łyżeczka świeżej posiekanej
    1 łyżeczka suszonego oregano
    3 łyżeczki suszonego majeranku
    1 łyżeczka mielonego kminku
    1 łyżeczka suszonego cząbru
    3 dodatkowe ząbki czosnku roztarte z 1 łyżeczką soli
    1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    2 łyżeczki musztardy
    2 łyżeczki chrzanu
    1 łyżeczka soku z cytryny

    1-2 łyżki oliwy do polania mięsa
    rękaw do pieczenia lub folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Czosnek podzielić na ząbki, obrać. Ze wszystkich stron ponakłuwać mięso ostrym i spiczastym nożem, w nacięcia włożyć ząbki czosnku.
  • 2. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty.
    Mięso ze wszystkich stron natrzeć pastą, włożyć do rękawa do pieczenia lub zawinąć w folię aluminiową i zostawić na min. 4 godziny la najlepiej na całą noc w lodówce.
  • 3. Przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej i skropić oliwą.
    Piec w temperaturze 180ºC ok 45 minut lub do czasu, aż temperatura mięsa w środku osiągnie 54 - 60 st C. Czas pieczenia zależy od wagi mięsa. Zwykle jest to ok. 45 min na 1kg schabu.
  • 4. schab możemy jeść na zimno, lub na ciepło - w tym przypadku sos wytworzony w rękawie należy przelać na patelnię, dodać masło roztarte z łyżeczką mąki i ewentualnie doprawić zgodnie z upodobaniami . Smacznego!

Porady

Jeżeli marynujemy schab w rękawie, można go od razu skropić oliwą aby rękawa przed pieczeniem już nie otwierać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Schab

Notka redakcyjna

PPWS_09-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować