Baranek Wielkanocny

4 (1 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Baranek Wielkanocy może być ozdobą stołu lub babką Wielkanocną. W smaku przypomina ciasteczka maślane (tak podsumowała smak baranka nasza córka). Gorąco polecam.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna: 280 gramów
    - masło (plus łuzka do wysmarowania blachy): 200 gramów
    - cukier: 0.75 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - jajka: 4 sztuki
    - cukier waniliowy ( 16 g ): 1 sztuka
    - cukier puder (opcjonalnie): 2 łyżki
    - bułka tarta (do obsypania blachy): 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Baranek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nastawiamy piekarnik na 180*C
  • 2. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.
  • 3. Następnie dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając
  • 4. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
  • 5. Dosypujemy do masy maślanej ciągle mieszając. Gdy uzyskamy gładką masę ciasto jest gotowe.
  • 6. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ważne, aby zrobić to dokładnie, wtedy bez problemu wyciągniemy baranka z blachy.
  • 7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy 40 minut, na dolnej półce piekarnika (u mnie bez termoobiegu)
  • 8. Gotowego baranka możemy obsypać cukrem pudrem.
  • 9. * Z tej ilości ciasta wyszedł mi jeden mały baranek i 6 małych babeczek:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować