Baranek Wielkanocny

4.5 (151 ocen)

  • 50 min

Proponuje BARANKA WIELKANOCNEGO w wersji ORZECHOWO-MIGDAŁOWEJ

  • 50 min

Składniki:

  • 140 g margaryny
    2 jajka
    140 g mąki tortowej (przesiać)
    1/2 szklanki zmielonych orzechów i płatków migdałowych
    100 g cukru
    1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ( można dodać kilka kropel aromatu migdałowego)
    dodatkowo:
    tłuszcz no natłuszczenia formy baranka
    bułka tarta do oprószenia formy
    szczypta soli do ubicia białek
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Baranek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Baranek Wielkanocny 1. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem, do utartej masy dodajemy cukier waniliowy, olej i stopniowo dajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie zmielone bakalie. Na koniec ubitą pianę z białek( ze szczyptą soli).
  • Formę baranka dokładnie natłuścić.
2. Formę baranka bardzo dokładnie natłuscić i opruszyć bułką tartą
  • Napełnianie formy ciastem 3. Formę napełniamy ciastem troszkę zostawiam wolnego miejsca . Ciasto urośnie. Pieczemy nagrzanym piekarniku w temp. z termoobiegiem ok. 40 - 45 min.

Porady

Dekorowanie gotowego baranka według własnych upodobań i chęci. Może to być polewa kolorów, polewa czekoladowa, lukier przyozdobiony kolorowymi cukierkami czy tradycyjnie oprószenie cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować