REKLAMA

PLACUSZKI BUDYNIOWE

wyświetlono: 11076 | dodany do książki kucharskiej: 9 | polecenia: 1

Delikatne i puszyste jak puch placuszki budyniowe. Budyń jest ewidentnie wyczuwalny. Są lekkie, a smażenie ich nie wymaga tłuszczu, bo nie przywierają do patelni. Złociste, idealne na śniadanie podane z marmoladą, dżemem lub owocami ze słoiczka. Dla mnie wystarczy sam cukier puder.

opublikowany: 14.03.2017
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • jaja 2 sztuki
    cukier puder 2 łyżki
    mąka 3 łyżki
    budyń waniliowy lub inny smak 1 opakowanie
    olej rzepakowy 2 łyżki
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Ocena:

(średnia 4.91 z 162 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder i dalej ubijamy na sztywną pianę. Do białek dodajemy żółtka i olej. Delikatnie mieszamy. Następnie przesianą mąkę i budyń z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką, aż nie będzie grudek.
  • 2. Patelnie rozgrzewamy ( można wysmarować cienką warstwą oleju - ja smaruje ręcznikiem papierowym, dzięki czemu ściągam nadmiar oleju ). Nakładamy łyżkę masy na patelnię. Smażymy na bardzo małym ogniu, aż się zarumienią z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: KuchniaPoli IMG_20170910_124019_602

Budyniowe placuszki z bananami

Budyniowe placuszki z bananami

kategoria: Desery opublikowany: 09.10.2016 | wyświetlono: 8469 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Oleksandra IMG_20210722_112519

Szybki placuszki budyniowe

Idealne na śniadanie

kategoria: Desery Placki opublikowany: 13.07.2018 | wyświetlono: 142 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE