tego ciasta nie jadłam całe wieki; dziś w nieco odmienionej wersji bo z dodatkiem bitej śmietany. Polecam bo jest bardzo smaczne. Przepis na tortownicę 18-20cm...
20 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
3/4 kostki masła
sok z połowy cytryny
0,5 szklanki cukru pudru
1 żółtko
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka agrestowa
5 bananów
250ml śmietany 30 lub 36%
Bananowiec z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód herbatnikowy: Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy 60 roztopionego masła, dokładnie mieszamy. Masą herbatnikową wykładamy dno tortownicy u mnie 18cm mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki na czas robienia masy bananowej.
2.Masa: Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkiem galaretkę cytrynową rozpuszczamy 1 1,5 szkl wody.
3.Tężejącą galaretkę dodajemy stopniowo do masy i ucieramy. 4 banany należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skroplić sokiem z cytryny i dodać do masy. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do lodówki.
4.Gdy ciasto stężeje wykładamy na wierzch ubitą śmietanę.
5.Następnie rozpuszczamy agrestową galaretkę. Gdy galaretka zacznie tężeć, na masę układamy pokrojonego w plasterki banana i zalewamy tężejącą galaretką.
Komentarze