bananowiec z bitą śmietaną

4.51 (196 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

tego ciasta nie jadłam całe wieki; dziś w nieco odmienionej wersji bo z dodatkiem bitej śmietany. Polecam bo jest bardzo smaczne. Przepis na tortownicę 18-20cm...

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3/4 kostki masła
    sok z połowy cytryny
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 żółtko
    1 galaretka cytrynowa
    1 galaretka agrestowa
    5 bananów
    250ml śmietany 30 lub 36%

    spód herbatnikowy:
    1,5 paczki herbatników
    60g masła
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z galaretka

Bananowiec z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód herbatnikowy: Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy 60 roztopionego masła, dokładnie mieszamy. Masą herbatnikową wykładamy dno tortownicy u mnie 18cm mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki na czas robienia masy bananowej.
  • 2. Masa: Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkiem galaretkę cytrynową rozpuszczamy 1 1,5 szkl wody.
  • 3. Tężejącą galaretkę dodajemy stopniowo do masy i ucieramy. 4 banany należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skroplić sokiem z cytryny i dodać do masy. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do lodówki.
  • 4. Gdy ciasto stężeje wykładamy na wierzch ubitą śmietanę.
  • 5. Następnie rozpuszczamy agrestową galaretkę. Gdy galaretka zacznie tężeć, na masę układamy pokrojonego w plasterki banana i zalewamy tężejącą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno

Podobne przepisy

4.5 (168 ocen)

nikolaxxxx

To może cię zainteresować