1.Przygotowanie biszkoptu:
Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając.. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – wymieszać łyżką. Piec w formie 25x40cm wysmarowanej tłuszczem w temp. 190C ok.20 min. Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Wyjąć z piekarnika, ostudzić
2.Przygotowanie masy bananowej:
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl wody. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puch. Banany zmiksować w osobnym naczyniu dodać do utartego masła. Do masy dodać tężejącą galaretkę. Wyłożyć na zimny biszkopt.
3.2 pozostałe galaretki rozpuścić w 3 szkl. wody. Tężejące wylać na poukładane wcześniej na masie bananowej owoce. Trzymać w lodówce.
Komentarze