Bananowiec

4.48 (143 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Szybkie, pyszne wiosenne ciasto. Obłędnie żółte.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    Blaszka 25x25
    • 3 jajka
    • szczypta soli
    • pół szklanki cukru
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 4 łyżki oleju
    • 3/4 szklanki mąki
    Masa bananowa:
    • 5 bananów
    • śnieżka (proszek)
    • 200 g masła
    • pół szklanki cukru pudru
    •galaretka cytrynowa
    Biała masa:
    • 500 ml śmietanki 30%
    • 3 łyżki cukru pudru
    • galaretka bananowa/cytrynowa
    Dodatkowo:
    • 2 banany
    • 2 galaretki cytrynowe
Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bananowiec 1. •Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dajemy po jednym żółtku, potem cukier, proszek do pieczenia, olej. Wysypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy ok 30 min w 180°C.
    •Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Banany rozgniatamy widelcem, wsypujemy śnieżke i mieszamy (można skropić lekko sokiem z cytryny). Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Powoli dodajemy masę bananową, na koniec wlewamy tężejącą galaretkę i miksujemy. Wykładamy na przestudzony biszkopt.
    Chłodzimy.
    •Galaretkę rozpuszczamy w szkalance wody i studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem, potem wlewamy powoli przestudzoną galaretkę. Gotową białą masę wyłożyć na bananową. Chłodzimy.
    •Pokroić banany w plasterki i ułożyć na śmietance. 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szkl gorącej wody. Tężejącą wylewamy na banany. Chłodzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować