1.•Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dajemy po jednym żółtku, potem cukier, proszek do pieczenia, olej. Wysypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy ok 30 min w 180°C.
•Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Banany rozgniatamy widelcem, wsypujemy śnieżke i mieszamy (można skropić lekko sokiem z cytryny). Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Powoli dodajemy masę bananową, na koniec wlewamy tężejącą galaretkę i miksujemy. Wykładamy na przestudzony biszkopt.
Chłodzimy.
•Galaretkę rozpuszczamy w szkalance wody i studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem, potem wlewamy powoli przestudzoną galaretkę. Gotową białą masę wyłożyć na bananową. Chłodzimy.
•Pokroić banany w plasterki i ułożyć na śmietance. 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szkl gorącej wody. Tężejącą wylewamy na banany. Chłodzimy.
Komentarze