składniki na biszkopt:
5 łyżek mąki
5 jajek
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
składniki na masę:
0,75 szklanki cukru
25 dag masła
4 galaretki cytrynowe
2 galaretki wiśniowe
1,5 kg bananów
3 jajka
Sposób przygotowania przepisu:
Bananowiec
1.
Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać mikserem. Żółtka wymieszać z octem. Dodać do białek. Wsypać mąkę i proszek. Dokładnie wymieszać. Piec ok. 20 min 180 stopni w natłuszczonej blaszce.
2.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać zmiksowane banany (jednego banana zostawić na wierzch).
2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 1,5 szklance wody, ostudzić. Wlać tężejącą do masy. Wylać na zimny biszkopt. Wstawić do lodówki.
3.
Białka ubić.
2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 1,5 szklance wody. Wlać tężejącą do białek. Zalać na zastygniętą masę bananową. Wstawić do lodówki.
4.
Gdy masa stężeje poukładać pokrojone banany. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 2 szkl wody. Zalać tężejącą na ułożone banany. Wstawić do lodówki.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze