1 bakłażan,
300 g mięsa mielonego,
3 średniej wielkości ziemniaki,
1 mała czerwona cebula,
2 ząbki czosnku,
1/2 pora,
2 ząbki czosnku,
mała czerwona papryczka chili,
150 g żótego sera,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 łyżka ostrego ketchupu,
przyprawa do Chili Con Carne,
sól,
oliwa
Bakłażan na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana umyć, przekroić wzdłuż na pół , usunąć miąższ - zostawić półcentymetrową warstwę przy skórce. Posolić i odstawić na czas przygotowania farszu.
2.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
3.Cebulę, czosnek, por, cebulę i papryczkę pokroić.
4.Na rozgrzaną oliwę wrzucić mięso mielone, doprawić solą i przyprawą do Chili Con Carne, dodać koncentrat pomidorowy i ketchup. Podsmażyć.
5.Do mięsa dorzucić pokrojone warzywa ( oprócz ziemniaków) i jeszcze chwilę smażyć, po czym zdjąć z ognia.
6.Mięso przełożyć do miski, dodać ziemniaki i starty żółty ser ( niewielką jego ilość pozostawić do posypania połówek bakłażana). Wymieszać.
7.Połówki bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem, wypełnić farszem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piec przez około 20 - 25 minut.
8.Pod koniec pieczenia posypać połówki bakłażana resztą startego żółtego sera.
Komentarze