Bakaliowy_konkurs - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej kolejności należy upiec biszkopt na jeżyki, w tym celu białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli i dodajemy cukier oraz żółtka, cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę, cukier waniliowy, rum. Ciasto dzielimy na połowę i do połowy dodajemy kakao. Dzięki temu jeden jeż będzie ciemny a drugi jasny. Ciasta wykładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. około 180 stopni C przez ok. 30 minut. W czasie pieczenia ciast biszkoptowych przygotowujemy kremy według przepisu podanego na opakowaniu. Wyjąć biszkopty z piekarnika i nadać im kształt jeżyka, zaokrąglając boki i formując pyszczek. Głowę jeża wykonujemy z kremu, przyczepiamy do tułowia. Pozostałą częścią kremu smarujemy wierzch i boki ciasta, robiąc ewentualne poprawki jeżykowi. Z migdałów robimy kolce, a z cukiereczków oczka i nosek. Ozdabiamy owocami, np czereśniami, dzięki temu moje jeżyki niosły w kolcach owoce. Jeże są pyszne i stanowią piękną dekorację stołu podczas każdej ceremonii oraz imprezy.
Komentarze