Ciasto "Jagódka"

4.5 (147 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i bardzo bogate w sobie ciasto z dwoma blatami ciasta kruchego z migdałami i bezą otulone puszystą śmietanką i warstwą jagód z galaretką to kwintesencja smaku. Ciasto robi się bardzo szybko i jest bardzo proste w wykonaniu co nie wygląda na takie. Polecam na różne okazje. Idealne do popołudniowej kawuni.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Wymiary formy 24*24 cm

    Ciasto:
    250 g margaryny
    250 g mąki
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 szklanka cukru
    100 g płatków migdałowych
    5 jajek

    Krem:
    1 l śmietanki 30%
    8 łyżeczek żelatyny
    4 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    300 g jagód
    2 galaretki jagodowe
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Ciasto "jagódka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć dodając połowę zwykłego cukru i cukier waniliowy oraz żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na dwie blaszki wyłożoną papierem do pieczenia. Z białek ubić pianę na sztywno z resztą cukru. Wyłożyć pianę na obydwa ciasta i posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach.
  • 2. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu, do zimnej wrzucić jagody.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, wymieszać energicznie.
  • 4. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, wlać żelatynę i wymieszać.
  • . 5. Na zimny blat ciasta kruchego wyłożyć połowę masy śmietanowej na to wyłożyć warstwę owoców z jagodami i przykryć drugą warstwą śmietanki. Ciasto przykryć drugim blatem. Schłodzić.

Porady

Zamiast jagód można użyć innych sezonowych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (169 ocen)

Jagódka

To może cię zainteresować