Koń jak wiadomo zawsze przy saniach ma renifery, jednak w tym roku było dużo grzecznych dzieci i renifery mogą nie dać rady, proponuję do zaprzęgu Mikołaja konika i to koniecznie z piernika.
Średni
Składniki:
- mąka pszenna typu 550: 2 szklanki
- miód pszczeli: 5 łyżek
- cukier puder w młynku: 0.5 szklanki
- soda oczyszczona: 1 łyżeczka
- przyprawa do piernika*: 0.5 opakowania
- jajko świeże: 1 sztuka
- kakao: 2 łyżeczki
Koń do zaprzęgu mikołaja zamiast renifera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąkę należy wyłożyć na stolnicę, wsypać w środek cukier puder, następnie dodać pszczeli naturalny płynny miód, dodać sparzone jajko, wsypać sodę oczyszczoną wraz z przyprawą do piernika i kakao, dodać masło i posiekać składniki, a następnie wyrobić składniki. Schłodzić w lodówce ciasto piernikowe.
Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąkę i rozwałkować ciasto wałkiem, po czym wykrawać gwiazdki różnej wielkości dzięki specjalnym foremkom do gwiazdek. Gwiazdeczki poukładać na natłuszczonej blasze i wstawić do pieczenia do temperatury około 170 stopni przez około 12-15 minut. Piec do uzyskania delikatnie brązowego koloru. Upieczone gwiazdeczki ostudzić, ułożyć największą gwiazdkę na spodzie, posmarować lukrem gotowym, przykleić mniejszą gwiazdeczkę, posmarować ponownie lukrem i tak z każdą kolejną gwiazdką, od największej do najmniejszej. Uzyskaną choineczkę z gwiazdek ozdabiać lukrem i kolorowymi koralikami z masy cukrowej lub innymi elementami dekoracyjnymi.
Komentarze