Bajkowy Tort Ariel

4.5 (174 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo lubię piec torty, zwłaszcza lekkie z bitą śmietaną. Dostałam ten przepis od mojej cioci.Dekorować go można według uznania. Zawsze, gdy go robię, moje dzieci nie mogą się doczekać pierwszego kawałka.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    -po 1/2 szklanki mąki: tortowej, krupczatki, ziemniaczanej
    -6 jajek
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 łyżka octu
    -1i 1/4 szklanki cukru
    Masa:
    -1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
    -3 śmietany 30% po 400ml
    -6 śmietan-fixów
    -6 łyżeczek cukru pudru
    -owoce (np. brzoskwinie w puszce)
    Poncz:
    -1 litr przegotowanej wystudzonej wody
    - sok z całej jednej cytryny
    -kilka kropel aromatu ( najlepiej arakowy)
    -50-100ml spirytusu
    -cukier według uznania.
    Oraz:
    -pół tabliczki gorzkiej czekolady
    -niewielką ilość mleka
    -barwniki spożywcze
    -wiórki kokosowe.
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bajkowy tort ariel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zasypać proszkiem do pieczenia i
    wymieszać. Dodać ocet.
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać.
    Do białek dodajemy po trochu żółtek i zmieszane ze sobą przesiane mąki.
    Piec w lekko nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180 st.C
    ( bez termoobiegu).
    Biszkopt po przestygnięciu przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do następnego dnia.
    Przekrawamy na trzy części.
    Poncz:
    Mieszamy wystudzoną przegotowaną wodę z sokiem z cytryny, dodajemy kilka kropel aromatu trochę cukru i spirytus. Nasączamy wszystkie trzy części biszkopta.
    Dwie pierwsze warstwy nasączonego biszkopta smarujemy dżemem.
    Przygotowujemy śmietanę z przepisu na opakowaniu śmietan-fixu.
    Do każdego śmietan-fixu najlepiej jest dodać po jednej łyżeczce czubatej cukru pudru( wtedy śmietana nie jest przesłodzona).
    Smarujemy spodnią część śmietaną i wykładamy na nią owoce (np.brzoskwinie). Kładziemy na nią drugą część biszkoptu i czynność powtarzamy.
    Trzecią część smarujemy samą śmietaną wraz z resztą tortu dookoła.
    Można obsypać boki tortu wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami lub startą na grubych oczkach gorzką czekoladą.
    Dekoracja tortu:
    Rozpuszczamy parę kostek czekolady z niewielką ilością mleka ( ma być gęste) i troszkę studzimy.
    Tak przygotowaną czekoladą robimy kontury i wypełniamy śmietaną z dodatkiem barwników spożywczych.
    Przed podaniem dobrze schłodzić.
    Życzę Państwu SMACZNEGO!!!

Porady

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, ponieważ zdąży się uleżeć i nie jest sypki. Przepis ten jest na średnią tortownicę. Na tort w kształcie prostokąta ( duża blacha) potrzebujemy podwójnej porcji biszkopta, 2 dżemy i 5 śmietan 30% po 400 ml. W razie spożywania tortu przez dzieci ilość spirytusu można zmniejszyć według uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować