Młoda kapustka z warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ten przepis jest od mojej babci. Jako dzieci zajadaliśmy się bratem i siostrą tą pyszną kapustą, którą babcia latem tak często robiła. Dziś ten przepis stał się dla nas tradycją i gości na moim stole od lat.

  • 60 min

Składniki:

  • *Duża główka młodej kapusty
    *koperek świeży
    *2 małe marchewki
    *1 średnia pietruszka
    *1 mały seler
    *2 średnie cebule
    * 1 pęto kiełbasy ( może być śląska lub podwawelska)
    * 30 dag boczku wędzonego
    *przyprawa uniwersalna
    *magi
    *pieprz
    *olej
    * kilka kropel soku z cytryny
    *zasmażka ( dwie łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1/4szkl. zimnej wody)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Młoda kapustka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Siekamy kapistę dość drobno i wstawiamy do obgotowania.
    2. W międzyczasie kroimy w kostkę boczek, kiełbasę oraz cebulę i podsmażamy na oleju.
    3. Obieramy warzywa i ścieramy je na tartce na grubych oczkach.
    4.Gdy kapusta się zagotuje, odlewamy wodę i dodajemy trochę świeżej wody.
    Wrzucamy do kapusty kolejno: starte warzywa, boczek, kiełbasę i cebulę oraz posiekany koperek. Doprawiamy do smaku magi, przyprawa uniwersalna i pieprzem i podlewamy odrobiną oleju. Dusimy, aż kapusta będzie miękkawa ( trzeba pilnować, żeby się nie rozgotowała).
    5.Na koniec dodajemy kilka kropel cytryny i robimy zasmażkę.
    Jeszcze chwilę dusimy wszystko razem mieszając, by kapusta z zasmażką nie przywarła do garnka.

Porady

Zawsze do kapusty dodaję trochę oleju, bo wtedy lepiej ją wymieszać z innymi składnikami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować