Bajkowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt ciemny: jajka ubijamy
z cukrem i mieszamy
z kakao, mąką i proszkiem do
pieczenia. Wylewamy na wyłożoną
pergaminem blachę
(23x30 cm). Pieczemy 35 minut
w 200 °C. Studzimy. Wykrawamy
kieliszkiem krążki (w odstępach jak średnica kieliszka).
Krążki zachowujemy.
2.Biszkopt jasny: białka ubijamy
z 5 dag cukru i szczyptą
soli. Żółtka ucieramy z resztą
cukru i 5 łyżkami wrzątku.
Mieszamy z pianą i mąkami.
Pieczemy (blacha 23x30 cm)
35 minut w temp. 180 °C.
3.Masa budyniowa: z mleka,
budyniów w proszku i cukru
gotujemy budyń. Studzimy.
Ucieramy z masłem. Masę
dzielimy na 2 części. Do jednej
dodajemy kakao, mieszamy.
4.Masa serowa: galaretki rozpuszczamy
w 1,5 szkl. wrzątku.
Tężejące dokładnie mieszamy
z serkiem. Banany
kroimy w plasterki grubości
krążków ciasta. Skrapiamy sokiem
z cytryny.
5.Biszkopt jasny smarujemy
masą budyniową wymieszaną
z kakao, przykrywamy ciemnym
biszkoptem, a w otwory
wkładamy banany. Wykładamy
masę serową, a w nią wtykamy
biszkoptowe krążki.
Wierzch smarujemy jasną masą
budyniową i polewą.
Komentarze