Bajeczny Shrek

0 (0 ocen)

Mokre ciasto idealnie komponuje ze słodkimi kremami i nieco kwaśną frużeliną.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    -130 ml mleka,
    -250g mąki,
    -200g masła,
    -2 jajka,
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    -150g cukru,
    -1 cytryna
    -barwnik

    Składniki na I masę:
    -0,5 litra mleka,
    -4 łyżki kaszy manny,
    -3/4 szkl. cukru pudru,
    -200g margaryny

    Składniki na II masę:
    -250 ml schłodzonej śmietanki kremówki,
    -250 g schłodzonego serka Mascarpone,
    -1 łyżka kopiasta cukru pudru.

    Frużelina z kiwi:
    -6 dużych kiwi (+6 kiwi do poukładania na frużelinie),
    -3 łyżki cukru,
    3-4 łyżki soku z cytryny,
    -łyżeczka mąki ziemniaczanej.

    galaretka agrestowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Galaretki

Bajeczny shrek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło ucieramy z cukrem i jajkami. Cytrynę parzymy we wrzątku i szorujemy szczoteczką dokładnie. Na tarce ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Dodajemy do masła. Następnie przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodawać raz mleko, a raz mąkę. Pod koniec miksowania dodać barwnik. Blachę wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec w temp. 170 stopni, do około 40 minut. Ale nie dłużej.
  • 2. Masa I:
    Mleko gotujemy z cukrem. Następnie dodajemy kaszę mannę (gdy mleko wrze). Energicznie mieszamy i gotujemy ok. 3-4 minuty. Odstawiamy do ostudzenia. Kaszę mannę miksujemy z margaryną i chłodzimy.
  • 3. Masa II:
    Miksujemy kremówkę i gdy już jest dobrze ubita dodajemy cukier puder i serek Mascarpone. Chłodzimy
  • 4. Frużelina z kiwi:

    Kiwi obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (może być nieco większa). Następnie wkładamy do rondelka, wsypujemy cukier i stawiamy na ogniu. Mieszamy do zagotowania. Gotujemy ok. 1-2 minuty. Wlewamy sok z cytryny. Mąkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do naszego wywaru (jeżeli widzimy, że robi się gęste i takiej konsystencji potrzebujemy przestajemy dodawać mąki). Chwilę jeszcze trzymamy nad palnikiem i gotowe.
  • 5. Kiwi:
    Kiwi obieramy i myjemy. Kroimy w paski. Następnie gotujemy wodę i wlewamy do miseczki. Plasterki kiwi wkładamy do wody na 10 sekund (wtedy pozbędziemy się enzymów i galaretka się nam zsiądzie).
  • 6. Na wystudzony biszkopt nakładamy I masę, potem II, frużelinę, kiwi i galaretkę przyrządzoną według przepisu na opakowaniu.

Porady

Galaretkę możemy zrobić sami z soku zagęszczonego lub zagęszczonego soku słodzonego. Wystarczy tylko dodać do gotującego się soku rozpuszczoną żelatynę w gorącej wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Kiwi Mascarpone Owoce Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować