Bajeczny shrek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło ucieramy z cukrem i jajkami. Cytrynę parzymy we wrzątku i szorujemy szczoteczką dokładnie. Na tarce ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Dodajemy do masła. Następnie przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodawać raz mleko, a raz mąkę. Pod koniec miksowania dodać barwnik. Blachę wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec w temp. 170 stopni, do około 40 minut. Ale nie dłużej.
2.Masa I:
Mleko gotujemy z cukrem. Następnie dodajemy kaszę mannę (gdy mleko wrze). Energicznie mieszamy i gotujemy ok. 3-4 minuty. Odstawiamy do ostudzenia. Kaszę mannę miksujemy z margaryną i chłodzimy.
3.Masa II:
Miksujemy kremówkę i gdy już jest dobrze ubita dodajemy cukier puder i serek Mascarpone. Chłodzimy
4.Frużelina z kiwi:
Kiwi obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (może być nieco większa). Następnie wkładamy do rondelka, wsypujemy cukier i stawiamy na ogniu. Mieszamy do zagotowania. Gotujemy ok. 1-2 minuty. Wlewamy sok z cytryny. Mąkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do naszego wywaru (jeżeli widzimy, że robi się gęste i takiej konsystencji potrzebujemy przestajemy dodawać mąki). Chwilę jeszcze trzymamy nad palnikiem i gotowe.
5.Kiwi:
Kiwi obieramy i myjemy. Kroimy w paski. Następnie gotujemy wodę i wlewamy do miseczki. Plasterki kiwi wkładamy do wody na 10 sekund (wtedy pozbędziemy się enzymów i galaretka się nam zsiądzie).
6.Na wystudzony biszkopt nakładamy I masę, potem II, frużelinę, kiwi i galaretkę przyrządzoną według przepisu na opakowaniu.
Porady
Galaretkę możemy zrobić sami z soku zagęszczonego lub zagęszczonego soku słodzonego. Wystarczy tylko dodać do gotującego się soku rozpuszczoną żelatynę w gorącej wodzie.
Komentarze