Ciasto Shrek

  • wyświetlono: 5508 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

To ciasto smakuje nie tylko dzieciom , wierzcie mi , dorośli także je uwielbiają . Jest delikatne , słodkie i bardzo orzezwiające .

Cynamonowy Pył

Składniki

Biszkopt : 

5 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1 szklanka mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia



Zielona masa budyniowa :

900 ml zielonego soku (Kubuś, Pysio)

3 budynie waniliowe

2 łyżki cukru



Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% (kremówki)

2 galaretki agrestowe

3-4 łyżki cukru pudru



Dodatkowo:

podwójne opakowanie ciastek typu Delicje

2 galaretki agrestowe

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Shrek

  • 1. Biszkopt :

    Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia .

    Ciasto przelewamy do formy (25/40cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy w piekarniku.
  • 2. Zielony sok przelewamy do rondelka , dodajemy proszki budyniowe i cukier . Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia . Wstawiamy na gaz i gotujemy tak jak budyń .

    Ugotowany ciepły budyń przelewamy na upieczony biszkopt . Odstawiamy do przestudzenia .

    Dwie galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. (Ciepła galaretka sprawi, że śmietana się zważy). 

    Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitej śmietany wlewamy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników.
  • 3. Na zimnym, zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie przekładamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch (zabezpieczając boki masą, aby galaretka nie uciekła) i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

    2 pozostałe galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu , odstawiamy do całkowitego przestudzenia .

    Tężejącą galaretkę wylewamy na masę śmietanową .

    Całość odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkaCiasto

Komentarze

Podobne przepisy

pyszny shrek

Dodane przez: Martyna90

Shrek - zielone, wielowarstwowe ciasto

Pyszne i oryginalne wielowarstwowe...

Ciasto Shrek

Dodane przez: Kinia94

Ciasto Shrek

Każdemu dobrze znane ciasto, to...

Shrek

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Ciasto Shrek

Delikatny biszkopt pokryty puszystym...

Ciasto Shrek

Dodane przez: 23ewelina

Ciasto Shrek

Ciasto Shrek. Ciasto lubiane przez...

shrek z delicjami

Dodane przez: anka1988

Ciasto shrek z delicjami

Ciasto na bazie soku zielonego...

SHREK !

Dodane przez: EDYTAKYC

CIASTO SHREK

Te ciasto dzieci uwielbiają w ciepłe,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE