Bajaderka z dżemem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pianka:
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem cukru następnie dodać stopniowo i ostrożnie do niej schłodzoną, tężejącą galaretkę.
2.masa kakaowa:
1/3 herbatników namoczyć w alkoholu i wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24 cm. Masło rozpuścić w rondlu z dodatkiem cukru, kakao oraz skrobi ziemniaczanej. Resztę herbatników pokruszyć i dodać do masła. Przełożyć masę kakową do tortownicy.
3.Torcik: Następnie przełożyć do tortownicy masę piankową. Torcik odstawiamy do lodówki na godzinę do stężenia. Przed podaniem wierzch ciasta smarujemy dżemem wiśniowym.
Porady
Rada: do dżemu możemy dodać odrobinę galaretki, żeby dżem lepiej się trzymał na cieście.
Komentarze