Bajaderka z dżemem wiśniowym

4.5 (183 ocen)

Torcik na zimno w kolorach miłości na walentynki i nie tylko :)

Składniki:

  • Składniki:

    Masa piankowa:

    200 ml śmietanki kremówki 30 %

    2 opakowania wiśniowej galaretki z cukrem

    2 łyżki cukru
    Masa kakaowa:
    300 g herbatników
    100 g masła
    2 łyżki kakao
    5 łyżek cukru
    1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej


    Dodatkowo:

    1 słoiczek dżemu wiśniowego
    100 ml rumu albo amaretto
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Bajaderka

Bajaderka z dżemem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pianka:

    Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem cukru następnie dodać stopniowo i ostrożnie do niej schłodzoną, tężejącą galaretkę.
  • wiśniowa bajaderka 2. masa kakaowa:

    1/3 herbatników namoczyć w alkoholu i wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24 cm. Masło rozpuścić w rondlu z dodatkiem cukru, kakao oraz skrobi ziemniaczanej. Resztę herbatników pokruszyć i dodać do masła. Przełożyć masę kakową do tortownicy.
  • bajaderka wiśniowa 3. Torcik: Następnie przełożyć do tortownicy masę piankową. Torcik odstawiamy do lodówki na godzinę do stężenia. Przed podaniem wierzch ciasta smarujemy dżemem wiśniowym.

Porady

Rada: do dżemu możemy dodać odrobinę galaretki, żeby dżem lepiej się trzymał na cieście.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować