Bagietki pszenne

4.5 (198 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Domowe bagietki świetnie sprawdzą się na śniadanie, na kanapki do szkoły, a czerstwe na tosty i grzanki. Proponuję od razu zrobić z podwójnej porcji.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • mąka pszenna typ 650 - ½ kg
    drożdże świeże – 25 g
    cukier - 1 łyżeczka
    maślanka – ¾ szk.
    oliwa – 2 łyżki
    sól - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bagietki pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bagietki pszenne 1. Z drożdży, cukru oraz łyżki mąki i części lekko podgrzanej maślanki zrób rozczyn. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Bagietki pszenne 2. Gotowy rozczyn wymieszaj z mąką, dodaj sól, oliwę i pozostałą lekko ciepłą maślankę. Wyrabiaj gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Bagietki pszenne 3. Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiaj. Podziel na pół i uformuj dwie bagietki. Przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Ponownie przykryj o odstaw do wyrośnięcia. Ostrym nożem zrób ukośne nacięcia.
  • Bagietki pszenne 4. Formę z wyrośniętymi bagietkami wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz 20-25 minut. Przełóż na kratkę kuchenną do przestygnięcia.

Porady

Jak w przypadku każdego wypieku drożdżowego, tak i tu, o jakości bagietek decyduje staranność wyrobienia ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować