Bagietki pszenne

0 (0 ocen)

Puchate, z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem. Nie napuszone jak te ze sklepu, po prostu doskonałe! Troszkę pracochłonne za sprawą podmłody, która potrzebuje 12-16 godzin do fermentacji, ale warto się skusić.

Składniki:

  • Podmłoda:
    250 g mąki pszennej
    250 ml wody
    2 g świeżych drożdży

    Ciasto właściwe:
    podmłoda z powyższego przepisu
    300 g wody
    10 g świeżych drożdży
    600 g mąki pszennej typ 750
    20 g soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bagietka

Bagietki pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. DZIEŃ PRZED PIECZENIEM

    Podmłoda: Składniki dokładnie wymieszać w dużej misce. Odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej do fermentacji.
  • 2. W DNIU PIECZENIA

    Ciasto: Drożdże rozpuścić w wodzie. Wsypać mąkę, sól oraz dodać podmłodę. Wszystko zagnieść w kulę, a następnie przenieść na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez ok. 5-7 minut, aż ciasto stanie się sprężyste i przestanie kleić się rąk. W razie potrzeby podsypywać odrobiną mąki.



    Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na kuchennym blacie na 2-3 godziny do pierwszego wyrastania. Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Ważne, by miejsce gdzie ciasto wyrasta, było ciepłe i bez przeciągów. W połowie tego czasu oprószoną w mące dłonią naciągnąć każdy bok ciasta do środka. Dzięki temu po upieczeniu otrzymamy bardziej puszyste bagietki.
  • 3. Po tym czasie ciasto ponownie przełożyć na stolnicę, krótko zagnieść rękami i podzielić na 4 równe części. Z każdej uformować podłużną bagietkę i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia pamiętając, by zachować spore odległości pomiędzy bagietkami- urosną!

    Uformowane bagietki odstawić na kolejne 2 godziny do napuszenia (również w ciepłe miejsce bez przeciągów).



    Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 st.C umieszczając na dole blaszkę z wodą (pieczenie z parą wodną spowoduję, że bagietki będą miały chrupiącą i lśniącą skórkę). Każdą bagietkę naciąć kilkakrotnie ostrym nożem. Jeśli chcemy uzyskać oryginalne nacięcia (takie jak jedna z moich bagietek na zdjęciach) należy posłużyć się nożyczkami: naciąć bagietkę kilka razy i wywinąć ciasto na zewnątrz- raz w jedną, a raz w drugą stronę.



    Piec przez 20-25 minut. Następnie wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!

Porady

Przepis pochodzi z rewelacyjnej książki Piotra Kucharskiego „Chleb. Domowa Piekarnia".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki Pszenica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować