Mini bagietki pszenne

4.5 (190 ocen)

Robiłam je pierwszy raz, bardzo nam posmakowały, są pyszne i chrupiące.

Składniki:

  • 300g mąki pszennej (2 szklanki)
    40g margaryny
    5 łyżek letniego mleka
    szczypta soli

    zaczyn:
    15g drożdży
    0,5 szklanki letniego mleka
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Bagietka Przekąski

Mini bagietki pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zaczyn 1. Drożdże pokruszyć do garnuszka, wlać letnie mleko i dodać mąkę i cukier, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 min do wyrośnięcia.
  • margaryna 2. Margarynę rozpuścić.
  • wyrobić ciasto 3. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, rozpuszczoną letnią margarynę, szczyptę soli i letnie mleko. Wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 15-20 min w ciepłym miejscu.
  • formować bagietki 4. Ciasto przerobić. Z ciasta formować małe bagietki, naciąć za pomocą noża, pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok 10 min.
  • 5. Piec ok 30 min w temp 180 st C.

Porady

Z podanych proporcji wychodzi ok 8 bagietek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować