bagietka

0 (0 ocen)

Smaczne bagietki upieczone na podstawie przepisu ze strony Moje Wypieki . W przepisie dodano sezam do środka ciasta, pominęłam ten dodatek, moje bagietki są tylko posypane sezamem. Ciasto szykowałam przy pomocy maszyny do chleba, nie testowałam więc wersji tradycyjnej.

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłej wody
    2¼ łyżeczki suchych drożdży
    1 łyżka cukru
    1,5 łyżeczki soli
    2 łyżki miękkiego masła
    3 szklanki mąki pszennej
    nasiona sezamu - do posypania
    Dodatkowo:
    1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Bagietka

Bagietka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. metoda tradycyjna:
    Drożdże rozpuścić w wodzie z odrobiną cukru, odstawić na 5 minut. W dużej misce połączyć 2 szklanki mąki, cukier i sól. Dodać masło i posiekać, by otrzymać mniej więcej kruszonkę. Pośrodku zrobić wgłębienie i wlać drożdże z wodą. Wyrobić, aż cała mąka zostanie wchłonięta, dodać ostatnią szklankę mąki, wyrobić gładkie ciasto.
  • 2. Stolnicę oprószyć mąką, pozwolić ciastu odpocząć 10 minut (przykryć). Następnie znów dobrze wyrobić, uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
  • 3. Ciasto wyjąć z miski, pozostawić znów na 10 minut. Podzielić ciasto na 2 lub 4 części Uformować bagietki, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Można użyć specjalnej foremki do bagietek. Wyrośnięte bagietki naciąć , posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem, posypać sezamem.
  • 4. 5. Na dole w piekarniku umieścić naczynie żaroodporne z wodą (by parowała i pieczywo było chrupiące), lub spryskać piekarnik wodą ze spryskiwacza. Piec przez 10 minut w temperaturze 220ºC, potem zmniejszyć do 200ºC i piec jeszcze ok 15 minut, aż bagietki będą ładnie zrumienione. Ostudzić na kratce.
  • 5. w maszynie do chleba
    1.Składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba według instrukcji: najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego.
  • 6. 2. Kiedy program się zakończy wyjąć ciasto, podzielić na 2 lub 4 części i dalej postępować zgodnie z opisem wyżej. Smacznego!

Porady

Mimo iż moje foremki bardzo mocno obsypałam mąką, bułki niestety nieco przywarły na fragmencie do formy i miałam kłopot z ich oderwaniem. Być może wyrosły zbyt duże ( robiłam 2 bagietki) jak dla moich foremek i to było przyczyną. Następnym razem zrobię z tej porcji 4 bułki. Może ma ktoś doświadczenie z formą do bagietek? Drugi raz mi się taka historia przytrafiła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować