Babka z nutą mango i wanilii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Potem dodawać po jednym jajku i nadal ucierać.
Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Wlać mleko z syropem i połączyć ciasto.
Gotowe ciasto podzielić na dwie nierówne części i do tej mniejszej dodać kakao i dodatkowe mleko i wymieszać.
2.Formę do babki o średnicy 23 cm wysmarować margaryna i wysypać bułką tartą.
Jasne ciasto przełożyć do formy a na nie ciemne i potem za pomocą patyczka do szaszłyków zrobić wzorki aby ciasto się lekko przemieszało.
Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec babkę około godziny do suchego patyczka.
Upieczoną wystudzić.
Cukier trzcinowy, kakao i sok dokładnie wymieszać i polać przygotowanym lukrem babkę ( gęstość zależy od tego jak gęsty lukier lubimy ) i na koniec posypać posypką.
Babkę kroić po zastygnięciu lukru.
Komentarze