1.Białka ubić gdy piana zrobi się sztywna,dodawać partiami cukier,,następnie na 2 razy dodać żółtka,cały czas miksując,wlać cały olej i miksować do połączenia się wszystkich składników.Do całości dodać aromat,i przesiać przez sitko mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,przemieszać łyżką,następnie mikserem na najwyższych obrotach.
Do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy o średnicy 23 cm,wlać połowę ciasta,do drugiej połowy dodać 2 łyżki kakao i łyżkę oleju,wymieszać łyżką.Ciasto z kako wylać na ciasto jasne.
Piec 45 min.w temp.175 stopni.
Babkę po upieczeniu zostawić w piekarniku na 2-3 min.przy zamkniętych drzwiczkach,następnie uchylić,wyjąć ciasto z piekarnika po 5 min.z formy również po 5 min.
Zrobić ulubioną polewę i gotowe:-)
Komentarze