Babka z kakao

4.98 (198 ocen)

  • 60 min

Prosta i szybka babeczka a jak smaczna:-)

  • 60 min

Składniki:

  • 5 jaj
    1 szkl.cukru
    1 szkl.mąki tortowej
    1 szkl.mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3\4 szkl.oleju
    2 łyżki kakao
    aromat rumowy
Wystaw ocenę:

4.98 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka z kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić gdy piana zrobi się sztywna,dodawać partiami cukier,,następnie na 2 razy dodać żółtka,cały czas miksując,wlać cały olej i miksować do połączenia się wszystkich składników.Do całości dodać aromat,i przesiać przez sitko mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,przemieszać łyżką,następnie mikserem na najwyższych obrotach.
    Do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy o średnicy 23 cm,wlać połowę ciasta,do drugiej połowy dodać 2 łyżki kakao i łyżkę oleju,wymieszać łyżką.Ciasto z kako wylać na ciasto jasne.
    Piec 45 min.w temp.175 stopni.
    Babkę po upieczeniu zostawić w piekarniku na 2-3 min.przy zamkniętych drzwiczkach,następnie uchylić,wyjąć ciasto z piekarnika po 5 min.z formy również po 5 min.
    Zrobić ulubioną polewę i gotowe:-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować