Babka piaskowa z kakao „Puchatek”

4.45 (170 ocen)

  • 55 min

Gwarancja, że zawsze się udaje. Dzieciaki ją uwielbiają. A zbliżający się okres świąt Wielkanocnych kusi do wypróbowania. Polecam delikatne soczyste ciasto.

  • 55 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    1 margaryna
    3 łyżki kakao Puchatek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Tłuszcz do formy
    Odrobina bułki tartej do oprószenia formy
    Do udekorowania:
    ½ czekolady białej
    1 łyżka margaryny
    Płatki czekolady
Wystaw ocenę:

4.45 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka piaskowa z kakao „puchatek” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka 
1. Całe jajka ubijamy z cukrem ( aż do białości) następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie powoli dodajemy cały czas miksując gorącą roztopioną margarynę.
    Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonej formy i oprószonej bułką tartą.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 45 – 50 min w temp. 175 st. z termoobiegiem.
    (do suchego patyczka).
    Polewa:
    Czekoladę pokruszyć dodać margarynę i na bardzo delikatnym ogniu lub rondelek znużyć w gorącej wodzie i tak rozpuścić czekoladę. Polewę wylewamy na babkę i oprószam płatkami czekoladowymi.
    Upieczoną babkę udekorować polewą i płatkami.
    Wersja uproszczona dekoracji to oprószenie babki cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować