Gwarancja, że zawsze się udaje. Dzieciaki ją uwielbiają. A zbliżający się okres świąt Wielkanocnych kusi do wypróbowania. Polecam delikatne soczyste ciasto.
55 min
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 margaryna
3 łyżki kakao Puchatek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Tłuszcz do formy
Odrobina bułki tartej do oprószenia formy
Do udekorowania:
½ czekolady białej
1 łyżka margaryny
Płatki czekolady
Babka piaskowa z kakao „puchatek” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Całe jajka ubijamy z cukrem ( aż do białości) następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie powoli dodajemy cały czas miksując gorącą roztopioną margarynę.
Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonej formy i oprószonej bułką tartą.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 45 – 50 min w temp. 175 st. z termoobiegiem.
(do suchego patyczka).
Polewa:
Czekoladę pokruszyć dodać margarynę i na bardzo delikatnym ogniu lub rondelek znużyć w gorącej wodzie i tak rozpuścić czekoladę. Polewę wylewamy na babkę i oprószam płatkami czekoladowymi.
Upieczoną babkę udekorować polewą i płatkami.
Wersja uproszczona dekoracji to oprószenie babki cukrem pudrem.
Komentarze