Babka z czekolada i amaretto

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nasza propozycja na wielkanocny stół w której połączyłam dwa nasze ulubione smaki ciast czekolada i amaretto.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka do obtaczania: 2 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1.25 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - masło miekkie: 220 gramów
    - cukier: 1 szklanka
    - Jajko: 4 sztuki
    - ekstrakt z wanilii: 0.5 łyżeczki
    - mleko: 0.5 szklanki
    - czekolad deserowa: 100 gramów
    - amaretto: 3 łyżki
    - bułka tarta i tłuszcz do formy: 1 szczypta
    - polewa czekoladowa z orzechami: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Babka z czekolada i amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i proszek przesiać, wymeiszaćze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodwac stopniowo jajka, dodać ekstrakt z wanilii oraz amaretto. Ucierając dalej na przemian dodawac mąkę i mleko.
  • Babka 2. Czekoladę rozpuścic w kapięli wodnej. Ciasto podzielić na 2 cześci. Do jednej dodac rozpuszczoną czekolade i wymieszać.
  • Babka 3. Formę z kominkiem wysmarowac masłem i wypypac bułką tartą. Nakładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Piec w 180st. przez ok 75 minut lub do suchego patyczka. Babkę ostudzić, ostrożnie wyjąć z formy i ozdobić. U mnie została polana czekoladą z orzechami, obsypana białymi perełkami cukrowymi i posypana cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować