Babka kakaowa z likierem amaretto

0 (0 ocen)

  • 60 min

szybka, łatwa i bardzo migdałowa

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    6 białek
    3 żółtka
    0,5 szklanki oleju
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki likieru amaretto
    aromat migdałowy (kilka kropel)

    dodatkowo:
    1/3 szklanki migdałów
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżki zimnej wody
    ewentualnie trochę aromatu migdałowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka kakaowa z likierem amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka, żółtka, olej i cukier miksujemy razem na jednolitą masę. Obie mąki, kakao i proszek mieszamy razem i dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Gdy wszystkie składniki połączą się dolewamy amaretto i aromat, mieszamy jeszcze przez chwilę, a następnie wlewamy do foremki (wcześniej smarujemy ją margaryną i obsypujemy bułką tartą, chyba że macie taką z nieprzywieralną powłoką, to wtedy nie ma takiej potrzeby). Wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  • 2. Migdały wsypujemy do szklanki / kubka i zalewamy wrzątkiem - woda powinna całkiem zakryć migdały - i pozostawiamy na kilka minut (proponuje 15 - 20, dzięki temu migdały nie tylko łatwo się obiorą, ale też trochę zmiękną). Następnie wodę wylewamy, a migdały obieramy z brązowych skórek - właściwie schodzą one same, trzeba im tylko trochę pomóc ;-) Siekamy nożem na drobniejsze kawałki. Wodę łączymy z cukrem, dodajemy migdały i całość mieszamy.
  • 3. Upieczone ciasto wyjmujemy z foremki i gdy jest jeszcze ciepłe polewamy migdałami. Zostawiamy do wystygnięcia.

Porady

Jeśli nie macie pewności czy ciasto na pewno się upiekło, pod koniec pieczenia wbijcie w nie drewniany patyczek i wyjmijcie - jeśli będzie suchy ciasto jest upieczone, jeśli oblepiony ciastem musicie jeszcze chwilę je piec.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amaretto Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować